Predsjednika HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, u razgovoru za N1 poručio je kako “apsolutno ne podržava prosvjede” ispred OHR-a ocijenivši da onima koji organiziraju ove prosvjede, protiv najava izmjena Izbornog zakona BiH, nije cilj provedba presuda Europskog suda za ljudska prava, nego “majorizacija i delegitimizacija” Hrvata.

-Apsolutno ne podržavamo (prosvjede) i protivim se ovakvom jednom vidu pritiska na OHR. Ovo je politički pamflet stranaka sa sjedištem u Sarajeva koje žele zadržati status quo i pokušati ponovo na izborima ukrasti političko predstavljanje Hrvatima. Ovo je licemjerje. Vrlo je jasno da u Sarajevu nema oporbe, svi su na istom tragu kada je cilj derogirati prava Hrvata, kako u Federaciji tako i u državi. Mi smo ponudili 11 različitih modela za izmjenu Izbornog zakona, ovaj nacrt koji se pojavi o javnosti dijelom je sličan našim zahtjevima, kazao je Cvitanović dodavši da je bošnjačka strana nudila samo destrukciju.

Upitan je li mu prihvatljiv nacrt Odluke visokog predstavnika Cvitanović je kazao: -U ovom trenutku, budući da nismo vidjeli službeni dokument, to bi bio mali korak ka legitimnom predstavljanju u Domu naroda. Stranke iz Sarajeva odbile su sve moguće modele”.

Cvitanović smatra da su bošnjački političari zloupotrijebili građane na ovim protestima

-Apsolutno su ih zloupotrijebili i ne žele promjene Izbornog zakona i Ustava. Ovdje je cilj majorizacija i delegitimiziranje Hrvata i jasno je da u tome neće uspjeti, pojasnio je.

Cvitanović je kazao kako ne zna što će biti sljedeći koraci visokog predstavnika. Dodao je da je on iskusni političar na kojeg se neće moći izvršiti utjecaj.

-Vjerujem da će na tom tragu nametnuti izmjene Izbornog zakona. Mi se ne možemo dogovoriti jer cilj bošnjačkih predstavnika nije dogovor, ustvrdio je predsjednik HDZ 190.

Cvitanović je upitan ima li Schmidt podršku od međunarodne zajednice, i je li nacrt njegove Odluke, koji se pojavio u javnosti, probni balon.

-Moguće da se htio osjetiti puls javnosti. Siguran sam da Schmidt ne bi ulazio u ovakav posao da nema podršku ključnih aktera. Danas su protiv odluke visokog predstavnika oni koji godinama mole da se nameću odluke, a danas kad im se ne sviđa odluka toliko je histerije i negativne energije protiv njega (Schmidta). Siguran sam da bi sa rješenjem ovog pitanja značajno se približili EU, kazao je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.