Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović, koji je jučer, uz lidera HDZ BiH Dragana Čovića, sudjelovao u pregovorima u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu, s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i čelnicima drugih bošnjačkih  stranaka, uz medijaciju američkog izaslanika Mathew Palmera i direktorice u Europskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichorst izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kako su pozicije hrvatske i bošnjačke strane vrlo jasne, ali i pozicije međunarodne zajednice.

-S bošnjačke strane ne postoji želja za rješenjem, dogovorom, za provedbom presude Ustavnog suda BiH. Jednostavno je to, po meni samo razvlačenje, da ne dođe do rješenja, kazao je Cvitanović za HMS.

Njegov je dojam da su su predstavnici međunarodne zajednice dijelom upoznati s problemom i da žele po svaku cijenu da se dođe do rješenja.
 
– Što se tiče hrvatske strane naši stavovi su potpuno jasni- legitimno predstavljanje konstitutivnost, jasne nacionalne odrednice, koje ne treba mijenjati, nije ih nužno mijenjati da bi se provela i presuda Europskog suda za ljudska prava. Nije opcija s hrvatske strane brisanje nacionalnog predznaka ni u Domu naroda ni u Predsjedništvu, a to međunarodni predstavnici nisu ni forsirali, niti smanjenje ovlasti Doma naroda, kazao je Cvitanović.

Lider “Devedesetke” kazao je, za Hrvatski Medijski Servis, kako je zadnja opcija koja će se razraditi elektorski izbor članova Predsjedništva BiH.

-Elektorski izbor bi bila kombinacija izravnog i neizravnog izbora članova Predsjedništva koji bi nosio te pondere vrijednosti po područjima gdje živi koliko kojeg stanovništva i na način, kako je to danas Palmer protumačio, da bi on predstavljao potpuno legitimno zastupanje u Predsjedništvu BiH i da bi bilo jasno da hrvatski narod bira hrvatskog, bošnjački bošnjačkog, srpski srpskog, kazao je Cvitanović.

On je pojasnio da će se u suradnji s veleposlanikom SAD Ericom Nelsonom i šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom pripremiti prijedlog elektorskog izbora članova Predsjedništva do 7. prosinca, a 15. prosinca bi Palmer i Eichhorst ponovo došli u BiH, kako bi se pokušao postići dogovor o tome.

– Vrlo jasno sam danas rekao; nije uopće bitan model, izaberite koji god hoćete model da hrvatski narod bude u ravnopravnoj poziciji da može izabrati svog člana Predsjedništva BiH i svoje izaslanike u Dom naroda, ali je problem što vi to ne želite. Ja sam, čak, rekao da je ovdje nekima želja da ono početno pravilo da živimo u državi koja ima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, dovedemo u poziciju da ima dva entiteta i dva konstitutivna naroda, kazao je Cvitanović.