Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je neozbiljna država ukoliko ne čuva i ne vodi računa o dokumentu na osnovu kojeg je uspostavljeno njeno funkcioniranje i odvija se politički ili ustavni život.

Cvijanović smatra neodgovorno da je Predsjedništvo BiH pronašlo originalni primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma baš u trenutku kad je takav primjerak pronađen kod Željka Kuntoša na Palama.

Ima, nema

"Sva ta priča oko Daytonskog mirovnog sporazuma, još od prije nekoliko godina, kada se nije znalo da li tog dokumenta ima ili nema, zaista je simptomatična", rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci, komentirajući iznenadni pronalazak Daytonskog sporazuma u Predsjedništvu BiH. Naglasila je da to nije jedini primjer gdje se vidi neodgovornost BiH, piše Srna.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nivo BiH nije uvažio prijedlog i sugestije Vlade Srpske u vezi sa uvođenjem jedinstvenog broja za hitne situacije 112. Cvijanović je naglasila da to demantira sve ono što govore predstavnici Vijeća ministara. Podsjetila je da kada je prije nekog vremena bilo riječi o "gsm" licencama, Vijeće ministara je u skladu sa procedurama, dodijelio sredstva na raspolaganje Federaciji BiH, koja je onda trebalo da ih usmjeri u projekte, dok je u slučaju Srpske neko uzeo sebi za pravo da sam odlučuje o projektima.

Na pitanje kada će biti uvedene najavljene elektronske radničke knjižice, Cvijanović je rekla da one do sada nisu uvedene jer je u tom projektu bilo nerazumijevanja na relaciji sa poslodavcima i sindikatom. "Pošto to pitanje nismo uspjeli riješiti, nadam se da ćemo konačno uspjeti od siječnja prošle godine. To je projekt koji smo usvojili na Vladi i zadužili Ministarstvo financija da o tome povede računa", istaknula je Cvijanović.

Da je pravosuđe bolje, bili bi i odnosi

Dodala je da bi odnosi u BiH već davno bili popravljeni da su pravosuđe BiH i Haški tribunal radili na primjereniji i objektivniji način. "Mnogo puta smo ukazivali na nedostatke u pravosuđu BiH, ali i u međunarodnom pravosuđu. Ne kažem to zbog toga što hoću promovirati neki politički stav, nego zato što postoji potreba da se stvari konačno dovedu u red", rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci komentirajući najavljeno zatvaranje suda u Hagu, prenosi Srna. Istaknula je da postoji opći stav u Republici Srpskoj da su mnoge odluke domaćeg pravosuđa, posebno međunarodnog, bile politički motivirane i donošene u svjetlu određenih političkih analiza.

"Sa žaljenjem mogu konstatirati da smo mi dostigli neki stupanj unutarnjeg nepovjerenja koji je puno veći nego što je to bilo prije nekoliko godina, a bilo je logično da se taj stepen nerazumijevanja ili nepovjerenja smanjuje. Zašto je to tako, ima mnogo razloga", poručila je Cvijanović. Prema ranijim najavama iz Haškog tribunala, ova institucija će formalno prestati raditi  31. prosinca.