Iako je mnogima od nas to teško shvatiti i prihvatiti, postoje države i mjesta u svijetu u kojima se djeca u sirotištu smatraju privilegiranima.

Iako su ostala bez roditelja, imaju tri obroka dnevno, liječničku skrbu, priliku školovati se. Ukratko topao dom i život dostojan čovjeka dok njihovu vršnjaci svakodnevno umiru od gladi i za nas potpuno bezazlenih bolesti za koje lijek jednostavno nisu u stanju kupiti. Upravo takvo je mjesto Haiti. U ovoj siromašnoj zemlji dodatno osiromašenoj razornim potresom 2010 godine odrasli kao i djeca svakodnevno umiru od gladi i bolesti u razvijenom svijetu lako izlječivih.
51 mališan koji je nakon potresa ostao bez roditelja smješten je sirotištu „Kardinal Stepinac" u Port-au-Prince.

Sirotište je utemeljio vlč. Giordano Belanich, podrijetlom iz Hrvatske. O djeci skori dvije godine brinu i sestre Ana Uložnik i Liberija Filipović, Služavke Malog Isusa koje su na Haiti otišle iz provincije koja djeluje u BiH, među ostalim i Gromiljaku pokraj Kiseljaka. Brinuti o djeci pomažu im ljudi dobre volje okupljeni na humanitarnim događajima kao što je misijska izložba „Imaj srce za Haiti“ koja je ove subote otvorena u Gromiljaku, u Kući Navještenja SMI. Sestre Ana, Liberija i Mirjam u pismu pročitanom na svečanosti otvorenja izložbe prenijele su dio svojih dojmova s Haitija. „Uvijek nas iznova fasciniraju zajedništvo i spremnost djece za podijeliti sve što dobiju, od slatkiša do igračaka. Čak i najmanju sitnicu kao što je kockica čokolade oni dijele s braćom i sestrama te prijateljima“, napisale su sestre Služavke Malog Isusa, koje su trenutačno u misiji na Haitiju.

A spremnost pomoći potrebitima u ovoj dalekoj zemlji i ove su godine pokazali ne samo vjernici iz župe Imena Marijina u Gromiljaku već i iz cijele središnje Bosne. Kupnjom božićnih ukrasa i kolača te drugih sitnica koje su sestre i prijatelji Malog Isusa skupljali cijele godine, brojni su posjetitelji odmah po otvorenju pohrlili na izložbu te tako pomogli sestrama u njihovoj plemenitoj misiji. Izložbu je otvorio vlč. don Ivan Bebek, svećenik Mostarsko - Duvanjske Biskupije, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Prisoje u općini Tomislavgrad.

Vjernici ove župne zajednice svojim su prilozima i darovima također pomogli izložbu.Okupljene na svečanosti otvorenja, uz ostale, pozdravila i sestra Admirata Lucić, provincijalka Družbe sestara SMI. Osim prijatelja Malog Isusa iz Gromiljaka, svojim nastupom svečanost otvorenja izložbe uveličala je i Etno skupina „Čuvarice“ iz Rame. Djeluje od 2011 godine te okuplja 22 članice koje njeguju etno i duhovnu glazbu.
Kuća Navještenja SMI u Gromiljaku ove je subote bila pretijesna za sve koji su željeli kupnjom božićnih ukrasa i drugih sitnica, odnosno svojim prilozima olakšati život siromašnoj djeci Haitija. Na taj su način pokazali kako imaju srca za ovu daleko zemlju. Izložba je otvorena do 05. prosinca.

artinfo.ba