Pjesme, igre, plesove, dramske nastupe koji se njeguju i čuvaju od zaborava…. sve se to moglo vidjeti u Pleternici na tradicionalnoj manifestaciji “Običaji starog zavičaja”. Punih 13 godina tu manifestaciju organizira Zavičajni KUD Rama iz Pleternice, na čelu s predsjednikom Jurom Vidakušićem i to u danima kada se obilježava dan njihovog grada kojemu je zaštitnik sv. Nikola.

Prijašnjih godina manifestacija se održavala u školsko sportskoj dvorani. Ove se godine po prvi puta održala u novoj multimedijalnoj koja je uz nastupe više KUD-ova privukla veći broj gledstelja.

Uz nastupe folkloraša i pjevača domaćina ZKUD-a Rama koji su prikazali ramske običaje i pjesmame nastupilo je još deset KUD-ova, svirači i folkloraši sa bosansko-posavskim pjesmama i folklorom iz Bosanskog Broda KUD “Orljava” iz Pleternice, „Požeška dolina“ iz Požege, te KUD „Ukrajina“ sa običajima i nacionalne manjine, HKD „Slavonija“ i Matica slovačka „Kukučin-Kuntarić“ iz Jakšića, Romi iz Darde, KUD “Tkanica” iz Okučana i KUD Višci-Čapljina iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Svima je dobrodošlicu poželjela gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je uputila iskrene čestitke organizatoru, ZKUD-u Rama na svemu što rade na području grada čuvajući običaje svog kraja.

-Ovdje je doseljeno puno Ramaca koji su osjetili širinu slavonske duše. Mi smo na području grada Pletenice bogati sa udrugama. Imamo 12 vatrogasnih i 5 kulturno-umjetničkih. Svatko od njih pripomaže svojim radom da ovaj grad ide naprijed. Nikada to ne bi mogla učiniti samo gradonačelnica, to činimo svi zajedno – rekla je Antonija jozić gradonačelnica Pleternice.

Riječi dobrodošlice uputio je i zamjenik požeško-slavonskog župana Vedrana Neferović.

-Oni koji su se kroz sve ove godine doseljavali na ovo područje sa sobom je donio i dio svoje tradicije. Ova smotra potvrđuje da su oni koji su došli ovdje iz nevolje uspjeli sačuvati dio svoje tradicije. Mlađe generacije ne trebaju se toga stidjeti kao niti kraja odakle su njihovi preci došli. Gradonačelnica je istakla da je Slavonija mjesto dobrodošlice za dobre ljude stoga i ja želim dobrodošlicu svima vama, ugodno se i lijepo osjećajte u našoj sredini- rekao je Vedran Neferović zamjenik požeško-slavonskog župana.

Na manifestaciji je bio i zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić.

Foto: D. Mirković/Pozega.eu