Postoje različiti načini upotrebe ljuski jaja u vrtu, a posebno kao prihrane za paradajz, bez obzira da li ga gajite na otvorenom ili u plasteniku. Zato ih nemojte bacati. To je jedan od veoma djelotvornih i jeftinih prirodnih načina da osigurate biljkama zdrav rast i više plodova.

Upotreba ljuski jaja u bašti nije puki mit; one su zaista efikasna, znanstveno dokazana metoda za prihranu paradajza. Postavlja se pitanje kako ljuske jaja rade posao.

U osnovi, ljuske jaja, čije su tvrde strukture gotovo potpuno sačinjene od kalij-karbonata, daju snažan nutritivni poticaj biljkama. One daju i druge minerale, poput kalija i fosfora, a tu su i magnezij, natri, mangan, bakar. Sada polako postaje jasno zašto su ljuske jaja tako efikasne.

Dodatak ovih moćnih hranljivih sastojaka pomaže u povećanju prinosa paradajza, kao i povećanju proizvodnje aromatičnih ulja koja paradajzu daju ukus. Ništa manje bitna stvar je da smanjuju mogućnost pojave nekroze tkiva ploda paradajza, odnosno pojavu truljenje vrha paradajza. Ovo je jedna od najčešćih fizioloških promjena koja nastaje upravo zbog nedostatka kalcija.

Riječ je o mjestu na plodu gdje je nekada bio cvijet, koji postaje crn i počinje da truli kao rezultat previše vlage. Naime, kalcij (koji se osigurava ljuskama jaja) pomaže biljci paradajza u regulaciji upijanja vode, te utječe i na sprječavanje pojave truljenja vrha paradajza. I to nije sve što kalcij čini za biljke.

Ovaj super mineral ojačava ćelijske zidove biljaka i potiče uravnotežen, zdrav i efikasan prenos vode i translokaciju ugljenih hidrata. Naime, nerijetko kalcij ostaje nepokretan u biljkama nakon što se apsorbira, odnosno, ne odlazi u područja gdje treba. Zalijevanjem paradajza čajem od ljuski jaja pomaže se u rješavanju ovog problema.

Izlomljene ljuske od jaja u zemlji traže vrijeme da bi se razložile, bar nekoliko mjeseci, i imat ćete efekt tek sljedeće godine. S druge strane, čaj od ljuski jaja je efikasniji način isporuke hranljivih materija paradajzu koji već raste. Posebno je pogodan za paradajz koji se proizvodi u plastenicima.

Recept za čaj od ljuski jaja

Recept je vrlo jednostavan, a osmislio ga je Jeff Gilman, autor nekoliko knjiga o baštovanstvu, koji je čaj od ljuski jaja odnio u laboratoriji na ispitivanje i dobio potvrdu da su porasle koncentracije gore nabrojanih hranljivih elemenata.

Potrebno je 10-20 ljuski jaja, koje su prethodno oprane od ostataka žumanceta i bjelanceta i osušene, te dobro smrvljene. Prokuhate ih u litri vode i stavite da odstoje 24 sata. Za to vrijeme će hranljive materije iz ljuski da se ispuste u vodu.

Nakon toga, voda se procijedi i spremna je za korištenje. Dvije šalice po biljci je sasvim dovoljno, a prihrana se primjenjuje na svakih nedjelju dana do dvije nedjelje.

Izvor: agrosaveti.rs