Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5.prosinca obilježava kao Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera podsjećamo kako svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo. Mogućnosti volontiranja su brojne, s toga možete volontirati u različitim udrugama, organizacijama, ustanovama... Izbor je na vama hoće li to biti kultura, zdravstvo, socijalna skrb, ekologija, rad s djecom, poslovni sektor, volontiranje i zaštita životinja i ostalo.

Volontiranjem stječete nova znanja i vještine, učenje socijalnih vještina i razvijanje moralnog i etičkog koncepta, mogućnost utjecaja na društvene promjene, nova poznanstva s različitim društvenim skupinama, zadovoljstvo koje proizlazi iz pomaganja drugima, profesionalno usavršavanje, korisno i humano provođenje slobodnog vremena.

„Volontiranje je uzajamni proces davanja i primanja koji nas itekako obogaćuje jer ne možemo živjeti samo za sebe. Tisuću niti povezuje nas s ljudima koji nas okružuju. Ono što čini razliku-djela su kojima kod drugih ostavljamo trag“. ( Herman Melville)
Dragi volonteri, od srca vam čestitamo vaš dan, Međunarodni dan volontera! Bez vas, vaše humanosti i želje za boljitkom sve bi bilo mnogo teže i ovom prilikom vam se još jednom zahvaljujemo na pomoći.

Crveni križ Općine Prozor-Rama