Crnogorska vojska nastavit će i u 2020. pomagati policiji u zaštiti granice od ilegalnih migracija koji se novom balkanskom rutom pokušavaju domoći Europske Unije, odlučio je u petak Savjet za obranu i sigurnost Crne Gore.

Gotovo osam tisuća migranata pokušalo je od početka godine preko teritorija Crne Gore ući u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu.

"Pripadnici vojske bit će angažirani na zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja iduće godine", priopćio je savjet nakon sjednice.

Uz policiju, crnogorska vojska čuva granicu od sredine 2018. kada se otvorila takozvana 'priobalna migrantska ruta (Albanija - Crna Gora – BiH - Hrvatska).

Kontrola granice bila je dotada isključiva nadležnost granične policije.

Prema podacima policije, u Crnu Goru je od 1. siječnja 2017. do 31. listopada 2019. ušlo 12.105 migranata.

Najmanje ih je registrirano 2017., njih 849, dok je iduće dvije godine broj rapidno rastao. Prošle godine kroz tu je državu prošlo 4753 migranata, dok je do kraja listopada 2019. registrirano 6503 migranta.

Šefica podgoričkog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Dušica Živković nedavno je priopćila da za migrante Crna Gora predstavlja samo tranzitnu zonu.

"Podaci pokazuju da se oni kratko zadržavaju u Crnoj Gori, samo nekoliko dana, tek onoliko koliko im je potrebno da nađu način da nastave svoje putovanje ka drugim europskim zemljama", rekla je Živković.

Policija je objavila da je od početka 2019. presjekla pet krijumčarskih mreža i uhitila 51 osobu, prenosi Hina.