Međunarodna cjenovno referentna nafta Brent dostići će 120 dolara po barelu do kraja lipnja 2022. godine, predviđa Bank of America (BofA) u bilješci o svom istraživanju objavljenoj ovog tjedna, prenosi Bloomberg.

Katalizator za povećanu prognozu cijena ove banke je trenutna globalna energetska kriza zbog koje su cijene sirove nafte, uglja, prirodnog plina i tečnog prirodnog plina (TPG) naglo porasle uslijed poremećene ravnoteže između ponude i tražnje.

Tanjug navodi kako je samo prije mjesec dana, BofA predviđala da bi nafta mogla dostići 100 dolara po barelu u sljedećih šest mjeseci, i to u slučaju da zima bude hladnija nego inače. Tada se procjenjivalo da će niske temperature biti glavni pokretač cijena na svjetskim energetskim tržištima.

BofA sada navodi da će oporavak globalne potražnje za naftom nastaviti nadilaziti ponudu u sljedećih godinu i pol dana, što će rezultirati padom zaliha i pripremiti teren za uspon cijena "crnog zlata".

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, grupa OPEc+, će ponovo procjenjivati povećaju li dodatno proizvodnju, ali se uvelike očekuje da neće odustati od svog ranije utvrđenog plana o povećanju isporuka za samo 400.000 barela dnevno, što ne ublažava problem manjka ponude na tržištu.

Trgovci i druge banke predviđaju da će se nafta kretati k cijeni od 100 dolara za barel, pri čemu Goldman Sachs procjenjuje da će se potražnja za približiti razini od 100 milijuna barela dnevno, što je cifra prije izbijanja pandemije Covid-19.

Tražnja će, smatra Goldman, samo jačati s približavanjem zimske sezone grijanja i zbog rasta potražnje za motornim gorivima, posebno za avionskim gorivom, uslijed ublažavanja korona mjera ograničenja putovanja.