Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO-a nakon što je crnogorsko izaslanstvo predalo instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora zamjeniku američkog državnog tajnika Tomasu Shannonu na ceremoniji u Washingtonu, prenosi RTCG.

Ceremoniji su prisustvovali generalni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg, zamjenik američkog državnog tajnika Tomas Shannon, crnogorski premijer Duško Marković, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, veleposlanik Crne Gore u Washingtonu Nebojša Kaluđerović, te američka veleposlanica u Podgorici Margaret En Uehara.

"Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju provesti teške reforme a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica", kazao je Shannon te dodao kako Crnu Goru treba pohvaliti i zato što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka, piše Fena.

Naglasio je kako pristupanje Crne Gore šalje poruku regiji, da su Sjedinjene Američke Države posvećene poštivanju člana 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena", ustvrdio je zamjenik američkog državnog tajnika. Crnogorski premijer Duško Marković kazao je kako je današnji datum veliki dan za Crnu Goru.

"Nakon stotinu godina kada smo izbrisani s političke mape Europe i 11 godina od povratka neovisnosti, danas postajemo dio najmoćnijeg saveza u povijesti. Danas slavimo činjenicu da se o nama više nikada neće odlučivati iza naših leđa. Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za daljnji napredak našeg društva", istaknuo je Marković.

Sjedinjene Američke Države, kako je dodao, ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim euroatlantskim integracijama. "Bit ćemo i snažni zagovornici i partneri za obnovljeni fokus Alijanse na zapadni Balkan i daljnje integracije zemalja regije u NATO", naglasio je crnogorski premijer.