Crna Gora je obilježila važan korak na svom putu ka članstvu u NATO-u u ponedjeljak, kada započinje dvodnevne Pristupne pregovore u Bruxellesa. Na ovim pregovorima će se razgovarati o detaljima članstva, uključujući politička, vojna i pravna pitanja, a prilika će biti pružena za obje strane da objasne otvorena pitanja, navodi se u priopćenju iz NATO-a.

Nakon pregovora, sljedeći korak će biti da Alijansa potpiše Pristupni protokol nakon čega će Crna Gora početi prisustvovati sastancima NATO-a na poziv. Kada NATO ratificira Protokol, Crna Gora će biti u mogućnosti da pristupi Washingtonskom sporazumu i postat će 29. članica Alijanse.

Pregovorima predsjedava veleposlanik Thrasyvoulos Terry Stamatopoulos, pomoćnik generalnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku. Crnogorsko izaslanstvo predvodi veleposlanica Dragana Radulović, čelnica crnogorske misije u NATO-u.

''Održavanje današnjih Pristupnih pregovora obilježava napredak koji je Crna Gora postigla nakon ponovnog stjecanja nezavisnosti. Članstvo u NATO-u dodatno će osnažiti sigurnost i suverenitet Crne Gore'', kazao je veleposlanik Stamatopoulos.

NATO i Crna Gora blisko surađuju od 2009. godine na Akcijskom planu za članstvo (MAP), koji pomaže zemljama da se pripreme za moguće buduće članstvo.

U prosincu 2015. ministri vanjskih poslova NATO-a pozvali su Crnu Goru da započne Pristupne pregovore. Generalni tajnik Jens Stoltenberg pozdravio je inicijativu, nazvavši je "povijesnom" i kazavši da je "jasno da NATO svoja vrata drži otvorenim."