Međunarodna asocijacija za zračni prijevoz (IATA) očekuje da će njihova digitalna covid putovnica (IATA Travel Pass) biti spremna za nekoliko tjedana. U pitanju je aplikacija koja potvrđuje da putnik posjeduje test na covid-19 ili potvrdu o cijepljenju, a koji su potrebni za ulazak u određenu zemlju.

Također se potvrđuje i da je ovaj dokument izdalo ovlašteno tijelo. IATA vidi covid putovnicu kao presudnu za normalizaciju putovanja avionom, imajući na umu da mnoge zemlje još uvijek imaju na snazi striktna ograničenja ili karantenu.

Ključno pitanje povjerenja

Regionalni direktor zračne luke i vanjskih odnosa asocijacije IATA, Vinup Goel, istaknuo je da je ovdje ključno pitanje povjerenja. Putnici moraju biti sigurni da su testiranja koja su obavili ispravna i da će im ona omogućiti ulazak u određenu zemlju.

S druge strane, vlade moraju biti sigurne da su testovi, koje putnici posjeduju, zaista točni i da ispunjavaju postavljene uvjete. 

IATA navodi da je covid putovnica dizajnirana na "modularan" način, što znači da može raditi i s drugim digitalnim rješenjima koja se testiraju širom svijeta. Bit će dostupna na iOS i Android platformama, a očekuje se i da će biti besplatna za putnike.

Singapore Airlines je bila prva aviokompanija koja je u prosincu krenula s probama Travel Pass-a. Etihad, Emirates, Qatar Airways, Air New Zealand su među ostalim aviokompanijama koje trenutno provode testiranja.

Iz IATA-e navode da covid putovnicu razmatra i većina aviokompanija širom azijsko-pacifičke regije. Direktor Goel navodi da IATA trenutno surađuje s velikim brojem aviokompanija širom svijeta i da uči iz ovih pilot-testiranja, prenosi Travel magazine.

Papir u usporedbi s aplikacijom

Najbliži tiskani ekvivalentan aplikaciji je "Žuti karton" (International Certificate of Vaccination and Prophylaxis). U pitanju je dokument Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji potvrđuje da su putnici cijepljeni.

Često se koristi kao dokaz da su se putnici cijepili protiv žute groznice što je potrebno za ulazak u određene zemlje.

Iz IATA-e ističu da je rizik od prevare s tiskanim dokumentima prevelik. Europol je tako nedavno otkrio lanac krivotvoritelja u Francuskoj koji su prodavali negativne rezultate testova putnicima na aerodromu Šarl de Gol (Pariz).

Prevaranti su, također, uhićeni i u Velikoj Britaniji zbog prodaje krivotvorenih rezultata testova. Malezijska policija je nedavno uhitila šest pakistanskih državljana osumnjičenih za isto krivično djelo.

Ovaj problem je sada došao u prvi plan, jer postoji veliki rizik od prevara s krivotvorenim certifikatima. Međutim, inzistiranje nekih vlada na tiskanoj dokumentaciji pokazalo se kao prepreka uvođenju IATA aplikacije.

Na primjer, Republika Koreja zahtjeva tiskane certifikate, tako da IATA surađuje s tamošnjom vladom u namjeri da se omogući prihvaćanje digitalnih dokumenata.

Neophodnost za putovanja bez karantene

Avio industrija polaže nade da će ove godine doći do ponovnog pokretanja putovanja, ali bez karantene. Međutim, očekuje se da će napredak u tom pravcu biti jako spor, čak i s aplikacijom.

Prema podacima IATA-e, pandemija je katastrofalno utjecala na avio industriju, a potražnja je opala za gotovo 70 posto tijekom 2020. godine, u usporedbi s 2019. godinom. Industrija se nada oporavku tijekom ove godine, ali je malo vjerojatno da će i primjena cjepiva odmah riješiti problem.

To je upravo jedan od razloga zašto IATA smatra da je covid putovnica zaista potrebna.

Konrad Kliford, regionalni potpredsjednik IATA-e za azijsko-pacifičke regije, naglašava da će cijepljenje predugo trajati. U najboljem slučaju, bit će potrebno između godinu do dvije. I to ovisi od dostupnosti cjepiva na globalnoj razini. 

Dakle, dugoročno rješenje za ponovno otvaranje granica i normalizaciju putovanja bi bila kombinacija testiranja i cijepljenja.