''Dešava se nešto slično Neumu – blizu smo rješenja, ali ne uspijevamo okončati pregovore'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon subotnjih pregovora u Sarajevu.

''Neki bi da brutalno mijenjaju strukturu BiH. Bojim se da ima onih koji je žele brutalno srušiti, mijenjajući strukturu i znajući da je to krajnje rizično uraditi u Parlamentu BiH. Ujedno, to govorim i zbog dešavanja u okruženju. Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak po pitanju funkcioniranja Federacije BiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti. Rušitelji BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod BiH'', izjavio je čelnik HDZ-a.

Naime, ovime se Čović osvrnuo na izjave čelnik SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao kako će Čović ''morati platiti za ono što je uradio i odustati od mnogih jakih stvari koje sada drži u Federaciji''.
 

''Morat će odustati od blokada koje sada živimo, nedozvoljavanja da popunimo Ustavni sud, neformiranja nove vlade, od toga svega moraju odustati napismeno ili nema dogovora'', rekao je Izetbegović. Poručio je da je neophodno popraviti odnos Bošnjaka i Hrvata koji je, kako je rekao, pokvario Čović svojom podrškom Miloradu Dodiku i koketiranjem sa silama koje ugrožavaju BiH i tako naljutio Bošnjake i napravio problem.

Čović je dodao kako je kompromis mogao biti postignut i danas, jer se šest od sedam stranaka složilo o osnovu.