Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH dr Dragan Čović izjavio je danas kako očekuje da će se do 17. lipanja, godišnjice potpisivanja sporazuma u Mostaru između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, uz svjedočenje međunarodnih dužnosnika postići riješenje o provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, javlja Hrvatski Medijski Servis.

On je kazao kako će se o tome pregovarati kroz interresornu radnu skupinu, te dodao:

-Ono o čemu nema pregovora je ravnopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda u BiH, i osiguranje, kroz izmjene izbornog zakonodavstva, legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda u Domu naroda i Predsjedništvu BiH.

Čović je podsjetio kako se sve ostale institucije zakonodavne i predstavničke vlasti u BiH biraju prema građanskom konceptu jedan čovjek- jedan glas od općinskih i gradskih vijeća, preko županijskih parlamenata, zastupničkih domova entitetskih parlamenata do Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Jedine dvije institucije u kojima treba osigurati izbor legitimnih predstavnika, ne građana već konstitutivnih naroda, a konstitutivnost je temeljno, nadkrovljujuće načelo Ustava je Predsjedništvo i domovi naroda. E o tome se ne može pregovarati, već treba provesti ono što traži Ustavni sud BiH, kazao je Čović.

On je kazao kako se presude kako Ustavnog tako i Europskog suda za ljudska prava mogu provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH. – Koje u procesu preustroja BiH mogu sutra biti i dvije federalne jednice, dodao je lider HDZ BiH i HNS BiH, na 5. Saboru HZ HB.

Osim Čovića na Saboru su govorili i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH akademik Mladen Bevanda, veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i generalni vikar Mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić.

Za predsjednicu Glavnog vijeća HZ HB izabrana je Lidija Bradara, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH, dok je dosadašnji predsjednik Vladimir Šoljić izabran za počasnog predsjednika.

Petom saboru udruge HZ HB nazočila su 72 izaslanika iz svih sfera života Hrvata u BiH, te brojni dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, piše HMS.

Dnevnik.ba