Još uvijek aktualni, a uskoro bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović poklonio se u Mostaru hrvatskim ratnim veteranima iz BiH i izrazio očekivanje da će se izgraditi "bolja Bosna i Hercegovina" u kojoj će Hrvati biti jednakopravni Srbima i Bošnjacima.

S izaslanstvom dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH, Čović se u povodu Dana svih svetih i Dušnoga dana poklonio hrvatskim braniteljima u središtu Mostara te komentirao položaj hrvatskog naroda.

"Vjernici danas obilaze groblja i grobove svojih najbližih, a mi se prisjećamo svih onih koji su zajedno s nama ugradili sebe da bismo danas imali ovakvu Bosnu i Hercegovinu. Ne ovakvu, nego bolju Bosnu i Hercegovinu od ove u kojoj će tri naroda biti do kraja jednakopravna", izjavio je Dragan Čović.

Izrazio je vjeru da će politički potezi i reforme ostvariti očekivanja bosanskohercegovačkih Hrvata kako bi bili jednakopravni sa Srbima i Bošnjacima u 'europskoj Bosni i Hercegovini'.

Negodovanje nakon pobjede Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Na posljednjim izborima u BiH, Čovića, koji je bio dosadašnji hrvatski član Predsjedništva, porazio je kandidat Željka Komšića kojega su dominantno izabrali bošnjački birači.

Zbog toga je reagirao i hrvatski premijer Andrej Plenković u Vijeću Europske unije ističući da je takav izbor narušavanje duha Daytonskog sporazuma. Stoga je Plenković pozvao na izmjene Izbornog zakona koje bi osigurale i najmalobrojnijim Hrvatima da mogu birati svoje legitimne predstavnike u vlasti.

Za Čovića je glasalo 80 posto hrvatskih birača, no Bošnjaci su tri i pol puta brojniji narod u Federaciji BiH pa su preglasali Hrvate i dominantno podržali Komšića za člana BiH Predsjedništva.

Pet hrvatskih županija i oko 25 općina je zbog toga Komšića proglasilo nepoželjnom osobom, a Hrvati u Mostaru organizirali su masovni prosvjed na kojemu je 10.000 izrazilo neslaganje protiv nametanja izborne volje ovome narodu.

Hrvatski dužnosnici iz BiH u srijedu su položili vijence i zapalili svijeće, uz središnje spomen obilježje braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru i u vojarni Stanislava Baje Kraljevića, a sudjelovali su i u misi zadušnici u kasarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru. Misa zadušnica održana je i u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.

Hina