”Ako se sve ovo želi premostiti morat će se znati tko je što radio u Aliminiju u zadnjih 20 godina i morat će za to odgovarati. Bez toga, uzaludna priča”, rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u tijeku stanke zasjedanja HNS-a.

Dodao je kako ne smatra da je odgovoran on i da je tijekom prošlotjednih prosvjeda želio izbjeći politiku ulice.

”Ne postoji nikakva, ali apsolutno nikakva, osobna, moralna  kakva god hoćete odgovornost moja. Čak što više ako se nekome trebalo zahvaliti što je radio zadnjih 4-5 godina da bi ovo što se desilo prije pet dana da nije bilo prije pet godina vjerojatno bi tad bila ta opcija. Nikad, ama baš nikad, nekakav Dragan nije nekoga zovnuo pa rekao može li se to i to. Uglavnom su oni Dragana zvali i pitali može li se nešto premostiti”, rekao je.

”Oni koji danas pokušavaju, koji su isisavali godišnje milijune maraka iz Aluminija, da zaštite svoju poziciju, neće moći. Sve će izaći na vidjelo. Do zadnje marke. Tko god da je, pa makar i moj najrođeniji, a Dragan nikad nikog nije zaposlio u Aluminiju u zadnjih 15-20 godina”, rekao je.

Dodao je kako ”nije baš bilo svejedno doći među te ljude”.

”I ja sam došao i s njima razgovarao. Jer u masi je to bilo teško moguće pogotovo jer to samo nisu bili radnici nego puno drugih politika i pokušaja vođenja politika kroz ulicu”, rekao je Čović.

Što se tiče Aluminija, rekao je kako postoji jako puno modalitete da se naprave snažni iskoraci.

”Dogovorili smo se da djelujemo kroz sustav sindikata jer želimo zaštititi radnike. Činjenica je da je šteta nesaglediva. Provjerit ćemo što se radilo u Aluminiju zadnjih 20-tak godina”, rekao je Čović dodavši kako će se zaštititi svaka osoba ponaosob.

Govorio je i o napuštanju HNS-a rekavši kako se samo zajedničkim radom i vrlo jasno iznošenjem stavova može djelovati.

”Za mene je ovo šteta. Za mene je to ogromno. HNS će nastaviti dalje vrlo jasno iznositi svoje stavove i zauzimati se za sve vrijednosti za koje se do sada zauzimao. Ima potpuni kapacitet”, rekao je.

Naveo je kako će za ”sedam do deset dana” biti načinjen  prijedlog strategije djelovanja ”kako bi osnažili poziciju hrvatskog naroda i kako bi sačuvali jednakopravnost”.

Najavio je snažne poruke u tom dokumentu.

”Poruke će biti snažnije nego do sada da oni koji prave blokadu kako bi se dodatno proizvodile krize s naše strane neće imati takav vid potpore i uvjerenja kako mi nemam snage neke stvari promijeniti. Morat ćemo napraviti vrlo oštar zaokret. Neke stvari će se morati ubrzati jer ovako stanje u BiH nikome ne može odgovarati pogotovo Hrvatima”, rekao je Čović naglasivši kako se neće moći razvlačiti s izbornim zakonodavstvom.

”Partneri s kojima smo se opredijeliti raditi vlast ili će se opredijeliti ili ne trebaju računati na partnerstva”, rekao je.

Bljesak.info