Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka u Lukavici s liderima Trojke i SNSD-a kazao je da je vladala izvrsna atmosfera te da se dotaknulo svih tema o kojima se treba razgovarati. Dodao je da razvijaju povjerenje između sebe.

Nitko ne smije kočiti

"Ovo što je rekao kolega Dodik, mislim da se tu nema što posebno dodati. Od dinamike, gdje smo definirali da neke stvari moramo ubrzano raditi u Vijeću ministara, kako bi Parlamentarna skupština i Dom naroda zasjedali u relativnom kratkom vremenu i da bi dobili priliku prije dolaska predstavnika EU da napravimo pozitivnu atmosferu", kazao je Čović.

Prvi čovjek HDZ-a BiH najavio je i idući sastanak na kojem će domaćini biti predstavnici Trojke, prenosi Avaz.

"Vrlo sam zadovoljan načinom na koji smo komunicirali i razinom tog usuglašavanja. Ima još puno toga što treba ispeglati, ali čini se da smo vrata EU snažno otvorili s ovim današnjim dogovorom s jedne strane. S druge strane, bitna stvar je da smo svi kazali da nitko od nas ne smije kočiti bilo koji ekonomski projekt na čitavom prostoru BiH. To je također važno jer se to znalo često povezivati s prostorom RS", kazao je Čović.

I predsjednik SDP-a BiH pohvalio je atmosferu na sastanku.

"Već smo ranije uspostavili praksu, proceduru da razgovaramo i o stvarima o kojima se ne slažemo, a da onda probamo približiti stavove. Gospodin Dodik se ispravio na kraju. U startu je rekao Zakon o Sudu BiH i Zakon o sukobu interesa, a kasnije se ispravio na Zakon o pranju novca. To smatramo vrlo važnim i bitno je da smo primakli stavove. Vrlo lako bi se moglo desiti da do kraja mjeseca na Predstavničkom domu i Domu naroda, u PS BiH, oba ova zakona, prije posjete gospođe Ursule von der Leyen, dobiju podršku i budu usvojena, što bi puno značilo. Na ovaj način odajem priznanje svim sudionicima sastanka, da su spremni zbog europskog puta BiH spremni potisnuti svoje političke odluke i nešto s čime se u načelu ponekad ne slažemo. Važno je da nastavimo u ovoj atmosferi i da ćemo intenzivirati sve do usvajanja ovih zakona, intenzivirati komunikacije i sastanke", istaknuo je Nikšić.

Čvrsta poruka

Osvrnuo se on na idući sastanak, na kojem će domaćini biti politički predstavnici Trojke, te naveo kako će "utegnuti sve ovo što su govorili, kako bi na sjednicama Parlamenta bili i usvojeni".

"Smatram da šaljemo jaku i čvrstu poruku prema predstavnicima Europske unije. Od njih očekujemo da i oni održe svoj dio dogovora, svoju riječ. Svjesni smo da i među njima ima podjela, da postoje neki koji nisu za otvaranje pregovaračkog statusa BiH, kao što ima i onih prijatelja koji to zaista intenzivno lobiraju. Nadamo se da će oni pobijediti i da ćemo, ako ispunimo mi svoj dio dogovora, BiH u dogledno vrijeme dobiti status koji će nam omogućiti da otvorimo pregovore s EU", naveo je.

Nikšić je istaknuo kako su se dotaknuli jako puno tema koje bi trebale odblokirati neke procese u BiH i tako doprinijeti što boljem standardu građana Bosne i Hercegovine.