Na susretu se razgovaralo o europskoj perspektivi i aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Razmijenjena su mišljenja o aktivnostima u svezi sa skorom realizacijom nekoliko zajedničkih projekata Europske unije koji imaju za cilj razvoj tješnje suradnje.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović kazao je ovom prigodom kako je dosadašnja trgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske veća od 2 milijarde eura, što je izvrstan pokazatelj kontinuiranog jačanja gospodarskih veza.

Bilo je govora i o migracijskoj krizi koja je posebice vidljiva na sjevernoj granici BiH s Republikom Hrvatskom. Ocijenjeno je nužnim jačanje suradnje nadležnih tijela dviju država kako bi se ovaj problem rješavao na zadovoljavajući način, uz poštivanje najviših humanitarnih i sigurnosnih standarda i sukladno interesima dviju zemalja, šire regije i Europske unije.

Sugovornici su zaključili kako je prioritet snažno ubrzati proces europskih integracija, kao preduvjet normalizacije odnosa u Bosni i Hercegovini i obnove punog reformskog zamaha.

Također su istaknuli da je temeljni preduvjet vladavine prava uspostava institucijske jednakopravnosti hrvatskog naroda s ostala dva naroda, odnosno poštivanje ustavnog načela legitimnog predstavljanja temeljenog na načelu konstitutivnosti naroda.

Na kraju susreta dr. Čović je čestitao g. Plenkoviću početak gradnje Pelješkog mosta, kazavši da je to trenutačno najveći i najznačajniji projekt na ovim prostorima. Njegov puni značaj tek će se pokazati u budućnosti, jer je to projekt od nadnacionalnog značaja koji ne povezuje samo teritorij Republike Hrvatske, već i područje šire regije i Europske unije.