Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da postoji mnogo stvari koje je potrebno reformirati, a jedna od njih je kompletno područje pravosuđa i Ustavni sud BiH.

"Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija već više od 20 godina egzistiraju u Ustavnom sudu i da je došlo vrijeme da BiH jednostavno mora u tom sudu imati devet predstavnika tri konstitutivna naroda. Da bi se to desilo moramo donijeti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri i za to nam je potreban konsenzus", rekao je Čović TV Herceg-Bosna.
 
Kazao je kako je siguran da će trebati napor da mnogi shvate "da ne možemo imati bilo kakav oblik proktetorata, pogotovo kada je u pitanju tumačenje Ustava a što je uloga Ustavnog suda".

Odgovorajući na optužbe da zajedno sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom ruši BiH, Čović je naveo da se pozivanjem na poštivanje Ustava BiH nikako ne može rušiti.

"Ima puno onih koji žele da je BiH samo njihova zemlja.Taj njihov patriotizam i probosanska opredjeljenja su ništa drugo nego brutalno dijeljenje odnosa na način da se ona dezintegrira i ostane pod upravom nekih međunarodnih institucija kako bi se njima olakšalo da dođu do onoga što zovu građanskom zemljom, a tome bi mogli dodavati puno drugih stvari", poručio je Čović.