Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako je za njega neprihvatljivo da izvršna vlast još nije formirana iako su nositelji stranaka pobjednika dogovorili sve detalje i podjelu resora.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HNS-a kazao kako može samo nagađati o tome hoće li u utorak biti imenovan mandatar Vijeća ministara BiH.

''Očekujem sutra jedan mogući manevar iz Predsjedništva BiH, da dobijemo mandatara, a da se kroz neku drugu fazu taj proces opet malo kompromitira'', izjavio je Čović.
 

Na upit novinara o kakvim manevrima je riječ, Čović je odgovorio kako je moguće da se priča o formiranju Vijeća ministara prebaci iz Predsjedništva u Parlament.

''Moguće je da se ovaj prvi korak izmjesti iz ove institucije u neku drugu instituciju, zakonodavnu, i to bi mogao biti taj manevar. Ja mogu samo nagađati, jer činjenica da neko ide u proceduru provjere mandatara, a da mandatara nemamo. To dovoljno govori o političkim igrama i spinovima'', kazao je Čović.

Govoreći o situaciji u Aluminiju, prvi čovjek HNS-a potvrdio je kako je Krizni stožer osigurao otpremnine za 500 uposlenika koji se mogu isplatiti ovaj tjedan, a da bi se u prvoj fazi pokretanja proizvodnje na posao moglo vratiti 385 radnika.

Dodao je da je Krizni stožer uveo potencijalnog partnera za dubinsku analizu tvrtke sa željom potpunog pokretanja proizvodnje te ispregovarao proces uvezivanja staža kontinuirano za sve uposlenike s Vladom FBiH.

''Sve ono što smo dogovorili na prva dva zasjedanja Kriznog stožera mislim da je danas ispunjeno. U ovom tjednu mogu se isplatiti otpremnine svima onima koji to žele. Kalkuliralo se s 385 ljudi da nastave raditi i za njih su također osigurana primanja za naredna dva ili tri mjeseca jer za to vrijeme trebamo stvoriti zajedno sa strateškim partnerom da se ponovo oživi i pokrene proizvodnja i ja sam uvjeren da će se to dogoditi'', poručio je Čović.

Dodao je kako je ključna zadaća bila osigurati zaštitu svih zaposlenika, što je po njegovim riječima osigurano neodlaskom u stečaj.

''U ovom trenutku ne postoji ni jedna tema koja je bila na Kriznom stožeru a da nije potpuno završena'', ocijenio je Čović te poručio kako sada uprava i menadžment Aluminija trebaju nastaviti djelovati u punom kapacitetu u svim daljnjim procesima.

Kriza nesagledivih razmjera

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da je BiH u krizi nesagledivih razmjera i upozorio da će se dodatno produbiti ako sutra ne bude imenovan mandatar za novo ministarsko vijeće koje nije izabrano deset i pol mjeseci od izbora, piše Hina.

Ranije ovoga mjeseca sporazum o uspostavi vlasti potpisali su čelnici nacionalnih stranaka Čović, Bakir Izetbegović (SDA) i Milorad Dodik (Saveza nezavisnih socijaldemokratata SNSD) te postavili rok od 30 dana.

"Mi smo već u krizi nesagledivih razmjera. Godinu dana je od izbora, a još uvijek nagađamo o strukturi vijeća", rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru, piše Hina.