Hrvatski predstavnici kroz Hrvatski narodni sabor (HNS), kao i svi naši predstavnici na svim institucijama vlasti do kraja su predani našem euroatlanskom putu i siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos kako bi s partnerima u vlasti napravili nužni iskorak i ispunili uvjete koje je europski tim postavio pred nas do kraja ovog mjeseca, istaknuo je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije održanoj u srijedu u Mostaru.

- Posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i premijera Nizozemske Marka Ruttea, koji su pravi partneri i predvodnici europskog tima, učinio je puno toga da jasno prepoznamo što su naše obaveze kad je u pitanju EU ambicija, odnosno naša europska perspektiva. Neću govoriti koji su to zakoni i što ćemo raditi kroz naše sastanke, ali vrlo je jasno da nam je ostalo dva ili tri tjedna da sve ono što smo preuzeli i jasno definirali možemo provesti - kazao je Čović.

Istaknuo je kako ne vidi nijednog razloga da se ovi uvjeti koji se trebaju ispuniti dožive kao nepremostivi.

- Drugim riječima, uz našu aktivnost, dogovore i pregovore koje možemo napraviti na potpuno drugačijoj osnovi nego kako to radimo proteklih mjeseci, taj posao možemo završiti do kraja veljače i uvjeren sam da ćemo to i uraditi. Imamo samo dva ili tri tjedna, trebamo to iskoristiti i naša zajednička predanost vrlo je jasna oko toga. Hrvatski predstavnici kroz HNS i sve naše predstavnike na svim razinama vlasti do kraja su predani našem euroatlantskom putu. Siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos i to nije strateška obaveza za jedan trenutak, nego dugoročan cilj koji nema alternative - kazao je Čović.

Uvjeren je, kako kaže, da će dati puni doprinos kako bi s partnerima u vlasti napravili nužni iskorak do kraja ovog mjeseca.

- Mislimo da ovaj posao moramo uraditi s partnerima, mi sami u BiH, isključivo kroz izvršnu i zakonodavnu vlast. Naši partneri moraju odustati od politika nadmudrivanja, politika nedosljednosti i nevjerodostojnosti u svom radu gdje mijenjaju stajališta svaki dan oko onoga što smo precizno dogovorili. Sutra ćemo imati zajednički sastanak svih partnera u Sarajevu i upravo ću mu na ovaj način pristupit. Sutra se mogu riješiti skoro svi problemi koji stoje ispred nas, a koje je navedeni europski tim postavio ispred nas - ustvrdio je Čović.