''Zahtjevno je naći 20 ruku u parlamentu u ovakvim odnosima'', rekao je čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, komentirajući uspostavu vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).

''Za to trebate imati partnera kod Bošnjaka koji može osigurati jedan pristojan broj u tih 20 zastupnika većine. HDZ može na sebe preuzeti 14 ili čak 15 zastupnika, ali više od toga ne smijemo. Partner koji nema bar šest ili sedam ruku u skupštini, slabi tu koaliciju i partnerstvo'', kazao je Čović, izražavajući nadu da će pitanje uspostave vlasti u HNŽ-u biti uskoro riješeno.

Podsjetimo, nakon neuspjelih pregovora, u kojima je HDZ BiH pregovarao sa svima, Čović je najavio kako će se predsjednici stranaka uključiti u procese dogovaranja vlasti koja ni u proteklom mandatu nije imala sreće s dogovaranjima pa je Vlada HNŽ-a provela četiri godine u tehničkom mandatu.

''Teško je kad imate dva partnera koji se počinju nadmudrivati. Događa se slično kao na razini Federacije. Nadmudrivanje između dva bloka ne donosi nikome dobro'', rekao je Čović najavljujući svoje uključivanje u formiranje vlasti u kojoj će, kako je rekao, biti nova lica kadrova mlađih od 40 godina.

Hercegovačko-neretvanski HDZ BiH je razgovarao sa strankama okupljenima oko SDP-a s kojima je bilo i dvoje zastupnika Demokratske fronte. No, dok se tvrdilo da su blizu dogovora došlo je do preokreta jer je DF-ovim zastupnicima poručeno iz vrha stranke ali i iz tuzlanskog ogranka kako ne smiju koalirati sa HDZ-om BiH. To je onda dovelo do prednosti SDA u utrci za županijsku vlast.

Uz sva natezanja, u formiranje vlasti uključile su se i prijetnje smrću koje su prijavljene i policiji pa je situacija iz tvrdnji da sve ide glatko i da je pitanje dana prerasla u užarenu političku borbu.