Žitelji Hercegovačko-neretvanske županije osam mjeseci nakon izbora još čekaju uspostavu vlasti.

Iako su pregovori u tijeku i nitko ne izlazi sa imenima budućih ministara, lider HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović najavio je da će ''u ime Hrvata u Vladu HNŽ ministri mlađi od 40 godina''.

Mlada postava ministara

''Sada u Federalnoj vladi imamo šest mladih ljudi, ovih dana pregovaramo oko županijske Vlade u Mostaru u koju će doći, u ime Hrvata, šest potpuno mladih osoba, nitko stariji od 40 godina i to su za neke šokovi'', rekao je Čović.

Dodao je kako je to za njega normalan politički proces.

''Ja mislim da je to izvrsna šansa. To je tolika energija, toliko inovativnosti unose ti mladi ljudi. Samo im trebate dati podršku'', rekao je Čović.

DF u oporbi

Inače, u utorak je DF, koji je bio dio bloka sa SDP-om i Narodom i Pravdom, koja je pregovarala s HDZ-om o formiranju županijske vlasti, najavio da ide u opoziciju.

Damir Mašić, zastupnik SDP-a, rekao je kako je ovo ''još jedan pokušaj spašavanja Izetbegovića''.

''Ova vrsta političkog mazohizma i servilnosti prema SDA, nažalost, postaje učestala praksa. Događa se nakon što je sinoć Županijski odbor DF-a jednoglasno donio odluku da DF ide u vlast sa "trojkom", a ne sa SDA'', naveo je Mašić na Twitteru.

Ismet Lulić, šef SDP-a u Mostaru za portal Raport je rekao kako su iznenađeni ovom odlukom, s obzirom na to da je Kantonalni odbor DF-a u ponedjeljak navečer imao sjednicu na kojoj su jednoglasno potvrdili da idu u koaliciju sa SDP-om i NiP-om u HNŽ.

Naredba od Komšića ili Đonlagića

''Očito je došla naredba od Komšića i Đonlagića koja spašava SDA u ovom kantonu. Iznenađeni smo, ja se još nisam čuo s kolegama iz DF-a'', rekao je Lulić.

Rekao je kako SDP i NiP i dalje imaju šanse da formiraju vlast sa svoja četiri zastupnika.

''To bi morao podržati HRS'', naveo je Lulić za Raport.

Ranije je HRS rekao kako ne želi spašavati SDA u ovoj županiji, a SDP je u pregovorima rekao kako želi u vlasti vidjeti i HDZ 1990.

Stjepan Bošković, čelnik HDZ-a BiH u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u ponedjeljak je nakon pregovora opet ostavio mogućnost da SDA uđe u vlast iako se nije isključivao ni nastavak koalicije sa SDA.

Gordijski čvor u HNŽ

Ovom odlukom formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji definitivno je vezano Gordijskim čvorom, jer za formiranje vlasti za koju je potrebna dvotrećinska većina od 20 ruku, u ovoj županiji, trenutno ne postoji ni jedna opcija koja se može realizirati

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, nakon što se nije uspjela formirati nakon prošlih izbora, i dalje ostaje raditi u tehničkom mandatu, što je apsurd koji se ne bilježi u povijesti politike i pregovaračkih rezultata.

HDZ BiH u županijskoj Skupštini ima 11 zastupnika, SDA ima sedam, SDP i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, dok NiP i NES imaju po jednog zastupnika.  

SDP i NiP, zajedno sa HDZ-om i HDZ-om 1990 imaju 18 zastupnika, što je opet nedovoljno za formiranje Vlade.

Za uspostavu vlasti potrebno je 20 ruku, pa kombinatorika, odnosno matematika da se skupi 20 ruku za novu Vladu, u ovoj situaciji, izgleda nemoguća.

Imena ministara na stolovima stranki

Iako je više puta pomjeran rok i rečeno kako je sve gotovo pa navedeno kako je danas Dan D za formiranje vlasti sa sjedištem u Mostaru, od toga neće biti ništa.

Danas je održan sastanak Županijskog odbora SDA HNŽ, a tijekom dana bit će održan i sastanak predstavnika SDA i NES-a.

Prema informacijama Bljeska, danas se sastao i Županijski odbor HDZ BiH, na kojemu su gradski i općinski odbori stranke predložili imena novih ministara za Vladu HNŽ.