Predsjednik HDZ-a je na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda PS BiH govorio o trenutnoj političkoj krizi u BiH.

- Bojim se da i danas pokušavamo da vještinom komunikacije između sebe uzeti opet ono što nam odgovora iz svega onoga što je Ustav BiH koji definira puno naših odnosa pa i kakav je odnos između tri konstitutivna naroda i svih građana u BiH, rekao je on.

Osvrnuo se na popis stanovništva iz 2013. godine istakavši koliko se ljudi izjasnilo kao predstavnicima konstitutivnih naroda, manjina i koliko je onih koji se uopće nisu htjeli izjasniti.

- I tada smo vodili kampanju kako će se ko izjašnjavati da bi imali neki politički kapital u nadmudrivanju između nas, a to smo vezali za nesavršeni Daytonski sporazum, odnosno Aneks 4. Uvjeren sam da i danas kada raspravljamo vrlo vješto pokušali raspravljati o nekim stvarima iz Ustava kako kome odgovora, naveo je Čović.

Čović navodi kako Dom naroda BiH pojedini žele ugasiti, uništiti, poništiti, te navodi da se to nikada neće dogoditi.

- Ne možemo na način kako se to do sada radilo dalje pokušavati zatvarati oči na stvarima koje se tiču nekog drugog i pokušati vještinom traženja riječi stvoriti okruženje za sljedeće izbore, navodi Čović.

Naveo je kako bi u smislu politike volio čuti šta znači "probosansko" i bh patriote i sve ono što se koristi kako bi odvojili jednog od nekog drugog, te se osvrnuo na to šta bi to značilo ugasiti Dom naroda BiH.

- To bi značilo da u FBiH jedna dominantna većina može sve odluke donijeti kada se naljuti, pa čak i kada nije ljuta, istakao je Čović dodavši kako nitko više u njihovo ime neće odlučivati.

Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana gostujući u TV emisiji na državnoj televiziji rekao da Dragan Čović neće dobiti ništa ako ne pristane na deblokadu Doma naroda. Na to je sada reagirao Čović.

"Kad meni netko kaže i pošalje javnu poruku ovih dana nećeš ništa dobiti ako ne uradiš to, recite mi je li to traženje razgovora ili poruka 'ili ćeš biti dobar ili ćemo ti i četvrti put izabrati da sjedi neko umjesto Hrvata'", rekao je on.

Zatim je kazao kako on ne želi tako razgovarati, nego želi zajedno sa svojim kolegama pronaći dijalog, "ali nikada dva protiv jednog".