Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a ponovio je ranije stajalište da će biti potrebno mijenjati izborno zakonodavstvo kako Hrvati više nikada ne bi došli u poziciju da nemaju svog člana Predsjedništva.
Nema uvjetovanja. Mi hoćemo da imamo program i njega smo predstavili u ime HNS-a, a on znači da nam treba izborno zakonodavstvo da nikada više ne dođemo u situaciju da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva kao što sad imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva, da više ne raspravljamo o tome hoćemo li imati izbore za Grad Mostar, rekao je Čović o uvjetu Izbornoga zakona o ulasku u vlast nakon 34. sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Čović je dodao kako je sve to preduvjet za kandidatski status koji BiH želi ove godine i da su taj program ponudili u 5-6 točaka te kako se o tome raspravljalo sa SDA.

Ako oni to do kraja prihvate, onda smo riješili problem i onda možemo dalje, ako ne, morat ćemo tražiti zajednička rješenja, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je naveo i da je na današnjoj sjednici bilo govora o uspostavi vlasti na svim razinama, među kojima je i dogovor u vezi s konstituirajućom sjednicom Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Vjerujemo da ćemo, kada je riječ o razini BiH, u sljedećih sedam dana imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, kazao je Čović.

On je rekao da će u srijedu biti formirana zakonodavna vlast u FBiH, a da izvršna vlast trenutno postoji te da će HDZ tražiti partnera s kojim će provesti programe i riješiti problem izbornoga zakonodavstva.

Na pitanje o tome tko će biti imenovan na ključne pozicije u FBiH, Čović je rekao da ne bi komentirao spekulacije. On je rekao da će HDZ poslati SIP-u imena pet izaslanika za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH te da će HDZ BiH sigurno imati četiri izaslanika, a vjerojatno i pet.

Čovićeva želja je bila da tu budu dvije dame.

On je rekao da se Lidija Bradara žrtvovala i ostala na čelu Doma naroda Parlamenta FBiH usprkos tome što je dobila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Kada se sve završi ići će na novo mjesto, neće ostati na ulici i neće koristiti bijeli kruh, rekao je Čović.

(www.jabuka.tv)