Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović održao je u četvrtak 29. veljače u Domu HDZ-a BiH u Mostaru sastanak s veleposlanicom Države Izrael pri Bosni i Hercegovini Galit Peleg.

Dužnosnici su razgovarali o aktualnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini kao i energetskoj diverzifikaciji BiH. Razgovarano je i o ekonomskoj suradnji između dviju država te podršci Izraelu u obrani od terorističkih napada Hamasa, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović tom je prilikom istaknuo aktualnu političku situaciju u BiH, naglašavajući važnost stabilnog političkog dijaloga i značajnih iskoraka na europskom putu.

Kazao je kako je, u svjetlu rastuće potrebe za energetskom diverzifikacijom, nužno osigurati potrebne pomake na realizaciji projekta Južne plinske interkonekcije koji je strateški projekt za energetsku neovisnost BiH i sve žitelje koji će biti izravni korisnici usluga navedenog plinovoda.

Veleposlanica Države Izrael istaknula je podršku predsjedniku HDZ-a BiH u realizaciji poboljšane energetske neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao i očekivanje za nastavkom ekonomske suradnje i odličnog odnosa dva prijateljska naroda.

Kako se navodi u priopćenju, Čović je istaknuo potporu hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini koji čvrsto stoji uz Izrael i podržava njegovo pravo u obrani od terorističkih napada. Izrazio je nadu za što skorijim okončanjem oružanog sukoba i osiguravanjem prijeko potrebnog mira.

Na osnovu pogledanih isječaka iz filma koji prikazuju stradanja koje su počinili teroristi Hamasa, predsjednik HDZ-a BiH je izrazio svoje suosjećanje prema potrebi Izraela da zaštiti svoje građane od vladavine terorista Hamasa, priopćeno je iz HDZ-a BiH.