HDZ BiH održao je sjednicu Predsjedništva stranke, na kojoj je bilo riječi o izborima u listopadu, nametanju odluke Christiana Schmidta, američkim sankcijama predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari (HDZ), odlasku u Bruxelles.

HDZ i HNS još uvijek nisu izašli sa imenima kandidata za predstojeće Opće izbore u BiH. Ono što je sigurno, danas je Dragan Čović iz utrke za kandidata na poziciju člana Predsjedništva isključio trenutnog gradonačelnika Mostara Maria Kordića. Istaknuo je se nada da će Mario Kordić završiti svoj gradonačelnički mandat na toj poziciji. Dodao je da o sebi ne razmišlja i da bi volio da to bude netko mlađi.
 


Čović je poručio da je Čavara sačuvao Federaciju BiH i da je iznenađen sankcijama američke administracije.

''Danas smo dali jasan stav o radu predsjednika Federacije BiH u ovom vremenu kada nemamo uspostavljenu izvršnu vlast, on je čuvao Federaciju BiH da radi. Uvažavamo njihovo pravo da rade, ali je ovo potpuno pogrešna osoba'', rekao je Čović.
 


Osvrnuo se i na odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o financiranju izbora.

''Mi smo uradili sve za proračun u 2022. i gospodin Bevanda. Neki su to tumačili da mi opstruiramo i da ne želimo izbore. Kako tobože sprječavamo CIK. Došli smo do prijedloga proračuna koji je u proceduri i odluke koja je transparentna i da unaprijed imamo osigurana sredstva. Začuđujuća je intervencija o nametanju odluka. Mi poštujemo odluke koje su donešene, ali skrećemo pozornost da to nije način pogotovo tamo gdje je institucija reagirala koja je trebala reagirati''.

''Ne znamo da li ćemo ići u Bruxelles na razgovor sa gospodinom Charles Michelom'' kaže Čović i dodaje da bilo kakav odlazak i slikanje reda radi bio nepotreban. Ako se otvori prostor za razgovore o izmjenama Izbornog zakona tu bi mogli razgovarati. Ovisi tko će biti pozvan, pisalo je predsjednici svih stranaka koji čine Parlamentarnu skupštinu. Ipak to je osnovna ideja i da će biti članovi Predsjedništva BiH. Ja ne želim tamo sjediti sa dva ''bošnjačka člana Predsjedništva i staviti s njima zajednički potpis na neki dokument. Cijenim trud Michela, poslat ćemo pismo i reći kako imamo uvjete za EU put BiH to je da se izmjeni Izborni zakon, da se odlike Ustavnog suda i suda u Strasbourgu provedu'', rekao je Čović.

Još je dodao da je ''političko Sarajevo'' blokiralo procese oko izmjene Izbornog zakona su djelomično uspjeli. ''Takav odnos nije korektan'', kaže Čović, piše N1.