Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić mala marioneta i pogodan alatić u rukama radikalne bošnjačke politike, dok je izbor Milorada Dodika za člana Predsjedništva pozitivan za europski put BiH.

Čović navodi da Komšiću mjesto člana Predsjedništva BiH ne pripada na bilo koji način, kao i da je njegovim protuzakonitim izborom BiH dovedena pred krizukoja može biti nesagledivih razmjera.

Komšić niti je legalan, niti legitiman. Njegov izbor je protuzakonit, jer je ugrožen cijeli narod, rekao je Čović sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On ukazuje da je BiH dovedena pred krizu koja može biti nesagledivih razmjera, zbog poziva da se glasa u ime Hrvata, da se biraju dva člana Predsjedništva. Čović napominje da se mora otkriti tko je Komšiću platio kampanju, koja je koštala tri puta više od kampanje HDZ-a.

To je dio velikog projekta kojim je netko zamislio da će ovog puta riješiti pitanje Federacije BiH (FBiH) tako što će imati dva člana Predsjedništva, da će Dom naroda izabrati u ime Hrvata, postaviti predsjednika FBiH i riješiti njezin problem funkcioniranja. Ovog puta im se otela Republika Srpska, navodi Čović.

On je podsjetio da je Komšić nepoželjan u skoro 20 hrvatskih gradova i općina te u skoro svim županijama FBiH.

Možemo želiti EU, ali prije svega moramo imati dobrosusjedske odnose. Tko to ne zna cijeniti, ne zna voditi politiku, kaže Čović, koji je odlazeći hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović ocjenjuje da će Dodik biti prevaga koja će vući ka EU i da će njegovim dolaskom Predsjedništvo BiH još više dobiti na značaju. On je naglasio da je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, političar koji drži riječ, ispunjava obaveze, kao i da je jasan i nedvosmislen.

Nismo suglasni u mnogim pitanjima, ali provodimo ona u kojima jesmo. Uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu suradnju SNSD-a i HDZ-a BiH i sljedeće četiri godine, vidjet ćemo u kojoj formi. Mislim da ćemo se ubrzo i formalno sastati, nakon službenih rezultata izbora, rekao je Čović.

On je istaknuo da je HDZ BiH na izborima ostvarila i više nego dobar rezultat, kakav nije od 1996. godine, te da to podrazumijeva i veliku odgovornost prema glasačima.

To znači izboriti se za ono za što još nismo. To je vjerojatno bio i odgovor da ne može hrvatski narod prihvatiti da mu drugi bira predstavnike. To znači da ćemo kroz ovo što zagovaram morati nastaviti borbu i doći do izmjena Izbornoga zakona da više nikada ne bi bilo moguće da bošnjački narod bira dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH, naglasio je Čović.

On kaže da je stav HDZ-a BiH da nema formiranja vlasti dok ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH jer je to za ovu stranku, ali i za BiH, pitanje svih pitanja.

Naravno da ćemo se prilagođavati potrebama političkog trenutka u BiH, ništa ne smijemo zaustaviti, niti je ovo bilo kakva blokada, ovo je inicijativa za BiH, ističe Čović.

Prema njegovim riječima, mora se zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao konstitutivnog i ravnopravnog u BiH, čime se štiti i BiH i Daytonski mirovni sporazum.

Moramo se do kraja vratiti izvornom Daytonskom sporazumu, jer ćemo bez njega imati ovakve eksperimente koji će zaustaviti sve što smo stavili sebi u program kada je riječ o EU, napominje Čović.

Čović je dodao da će HDZ BiH koalirati s onima s kojima može kreirati budućnosti jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH, te realizirati projekte koje su predstavljali u izbornoj kampanji.