''Ne znam u čije ime je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH otputovao na sastanak s predsjednikom Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali znam da Izetbegović u Tursku nije otišao u ime Predsjedništva BiH'', rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH u razgovoru za "Dnevni avaz".

"Gospodin Ivanić, gospodin Izetbegović i ja razgovarali smo na tu temu i moje mišljenje je bilo, a jednako je bilo i mišljenje gospodina Ivanića, da je to neprihvatljiva varijanta, i da gospodin Izetbegović nema nijednog razloga da ode, da će to samo izazvati dodatne probleme, nagađanja, radi čega se ide, osobito, jer gospodin Izetebegović ne ide kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, nego kao član Predsjedništva BiH, bez ikakve zajedničke platforme, o temama o kojima bi se razgovaralo. U ovom slučaju gospodin Izetbegovoić otišao je u svoje osobno ime ili u ime stranke, u ime Predsjedništva svakako nije otišao",  kazao je Čović.

Osvrnuo se i na nedavnu Izetbegovićevu izjavu u Beogradu da će se vanjska politika BiH voditi isključivo u Sarajevu. "Sada odjednom jedan od članova Predsjedništva BiH, u čije ime, to ne znamo i o tome svi nagađamo ide u drugu državu, razgovara s predsjednicima druge dvije države i razgovora o nekim temama, koje ne mogu biti ništa drugo do vanjska politika BiH.

Nadam se da će nam Izetbegović to pojasniti sutra i prekosutra, ali to je za mene u svakom slučaju kao norma neprihvatljivo", istakao je Čović.

Podsjetimo i predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je "ozbiljan presedan to što danas u razgovorima u Istanbulu sudjeluje samo jedan član Predsjedništva BiH i to ne predsjedavajući".

Smatra da se takvim potezima pokušava dati neka druga dimenzija. ''To je opasno za BiH, a dolazi od onih koji su uporno nastojali da se prikažu kao njeni branitelji, što radi Bakir Izetbegović, a ustvari urušava suštinu njenih institucija i njeno postojanje'', utvrdio je Dodik.