Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sastao se u Zagrebu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova Republike Hrvatske i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović-Burić.

Glavne teme sastanka bili su odnosi dviju zemalja, europska perspektiva BiH i položaj hrvatskoga naroda. Naglašena je nužnost dinamiziranja procesa integriranja BiH sukladno novousvojenoj strategiji proširenja EU, koja BiH poklanja posebna pozornost. Istaknuli su da samo članstvom u EU i NATO-u BiH može raskinuti s negativnim naslijeđem prošlosti koje opterećuje njezino funkcioniranje.

Strategija je važan poticaj i velika prigoda za poduzimanjem daljnjih strukturalnih reformi, koje se u BiH mogu ostvariti samo zajedničkim naporima svih njezinih konstitutivnih naroda i ostalih građana te suradnjom njihovih političkih predstavnika.

Hrvatski premijer Andrej Plenković dodao je da je BiH država specifičnoga uređenja sastavljena od triju konstitutivnih naroda, u kojoj njihova puna ravnopravnost u zajednici s drugima predstavlja temelj zajedničke budućnosti. Zaključeno je da je prioritet snažno ubrzati proces europskih integracija kako bi se odnosi u BiH normalizirali i obnovio reformski momentu, te uspostavila institucijska jednakost hrvatskoga naroda s ostala dva naroda.

Čović je upoznao Plenkovića sa statusom problematike nužnih izmjena Izbornoga zakona. Jasno je naglašeno da Hrvati kao jedan od triju konstitutivnih naroda, nositelja ustavnosti i vlasti u BiH, moraju imati jamstva da će kroz proces slobodnih i demokratskih izbora moći izabrati svoje političke predstavnike te ih time izravno ovlastiti da ih predstavljaju i u njihovo ime suodlučuju o svim važnim pitanjima, zajedno s predstavnicima drugih dvaju naroda.

Iznio je jasan stav da se to posebno odnosi na tijela kolektivnoga predstavljanja koja jasno odražavaju tronacionalnu konstituciju BiH, te je dodao da su za hrvatski narod u BiH prihvatljive samo one izmjene izbornoga zakonodavstva koje jasno definiraju i utvrđuju način izbora u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sukladno načelu legitimnoga predstavljanja, kao tijela koja su izraz konstitutivnosti, ravnopravnosti i demokratske političke volje sva tri naroda.

U tom pogledu svi problemi u vezi s izbornim zakonodavstvom koji opterećuju odnose u BiH i njezino kretanje prema EU moraju biti riješeni u duhu Daytonskoga mirovnoga sporazuma, Ustava BiH i tragom obvezujućih odluka Europskoga suda za ljudska prava.

Premijer Plenković istaknuo je da će RH ostati trajno privržena načelima Daytonskoga mirovnoga sporazuma, aktivnoj potpori i promidžbi euroatlantske perspektive BiH, s kojom RH želi nastaviti graditi iskrene prijateljske i dobrosusjedske odnose, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.