''Ovo je posljednji sastanak u ovom formatu između SDA i HDZ'', kazao je nakon današnjeg sastanka s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović dodajući kako će se u međuvremenu Čović i on sastati i pokušati definirati ono oko čega se slažu. Također najavio je i sastanak s prijateljima iz međunarodne zajednice.

Lideri SDA i HDZ-a BiH sastali su se danas u Sarajevu gdje su razgovarali o mnogim važnim pitanjima. Glavna tema bila je izmjena Izbornog zakona.

Kako je istaknuo Izetbegović, a potvrdio je i Čović, spremi su i na "ograničene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine". Čović je još jednom naglasio neophodnost izmjena Izbornog zakona.

Trenutak za svjedoke iz Mostara

''Razgovarali smo o nastavku puta prema EU. Među zakonima je i Izborni zakon, a tu su i drugi. Trenutak je da trebamo pozvati svjedoke sporazuma u Mostaru i s njima ćemo sjesti ovih dana i raspraviti ono što smo mi pokušali dogovoriti. Prije svega se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i na domove naroda. Ako bi došli do rješenja mogli bi i prilagoditi izmjene Ustava BiH, ali u nekom ograničenom formatu'', kazao je Čović.

Dodao je da bi se sve trebalo događati u narednih desetak dana.

''Dogovor je da se do sljedeće godine to mora dogoditi, ali ne samo Izborni zakon već i drugi europski zakoni. Nadamo se da bi do kraja lipnja trebali imati sporazum'', istakao je Čović.

Izetbegović je kazao da je pomak to što je HDZ spreman na manje izmjene Ustava BiH, a kako bi se riješilo pitanje Sejdić i Finci.

''Dolazi u obzir i dijelovi Aprilskog paketa u smislu indirektnog izbora ili neka vrsta direktnog izbora. Kad je u pitanju dom naroda HDZ je spreman da se ide u razgovore ali da se zaštite svi'', pojasnio je Izetbegović.

Pitanja o kojima nema rasprave

Čović je naglasio da ima stvari u vezi kojih nikada neće biti rasprave.

“To je pitanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda. I njihovo legitimno predstavljanje. Za sve drugo možemo tražiti rješenje. Insistiramo da kada sjednemo, da više ne izlazimo iz dvorane svakih pola sata. Da sjednemo i riješimo. Što se tiče modaliteta danas smo ih prošli na deset. Npr. nije isto ako piše hrvatski član i Hrvat u Predsjedništvu. Ili da se direktno ili indirektno bira”, kazao je Čović.

Nema se ruku za novu Vladu

HDZ BiH i SDA u Parlamentu FBiH nemaju dovoljno ruku za formiranje nove Vlade FBiH. Cilj im je kažu, popuniti upražnjena ministarska mjesta. Za novu Vladu bi im kažu trebao “kapacitet”, koji u ovom trenutku ne postoji. U praksi to znači da bi stranke trebale koalicione partnere. Sudeći prema današnjim izjavama lidera Izetbegovića i Čovića - to nije izvjesno.

“Ako možemo formirati novu Vladu trebamo to uraditi. Ja se bojim da nemamo ruku za to. Preostaje da popunimo mjesta u ovoj Vladi”, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je percepcija o radu postojeće Vlade vrlo loša. Puno lošija, kaže predsjednik SDA, od onoga što su realni pokazatelji. “Manje je loša situacija od loše percepcije izazvane aferom Respiratori i sporom nabavkom cjepiva”, dodao je.

Čović kaže kako mu je drago da je Izetbegović rekao da nemaju dovoljno ruku.

“U zadnjih godinu dana mi nemamo kapaciteta na razini koju sada imamo imenovati novu Vladu. Zabluda je pričati o novoj Vladi. Ja sam to malo ljepše rekao. Treba nam projekat, program pa da se imenuje nova Vlada. Što znači treba nam novi kapacitet. To je sasvim izvjesno i jasno i zbog toga to stoji“, rekao je predsjednik HDZ-a.

“Tko nam sad brani da do kraja 6. mjeseca, što nam je cilj, da imenujemo novu Vladu. Ako je moguće”, pita predsjednik HDZ-a BiH. Uz konstataciju da je to “daleko od realnosti”.

Na koncu Čović dodaje da je dovoljno pogledati broj ruku u Zastupničkom domu. Ali i Domu naroda.

Podsjetimo, danas je u Sarajevu održan novi sastanak SDA i HDZ-a BiH na kojem se pokušalo iznaći rješenja za promjenu Izbornog zakona. Tema sastanka također je bila i popunjavanje Vlade Federacije BiH.

Prošli tjedan, kada je sastanak najavljen, predsjednik SDA je tom prilikom kazao da je to posljednji sastanak SDA i HDZ BiH na temu Izbornog zakona i popunjavanja Vlade Federacije BiH