''Pokazali smo da se može uljuđenom kampanjom ne baveći se drugima, uvjerljivo dobiti izbore unutar BiH i hrvatskog naroda'', rekao je čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović nakon što se javnosti obratila Borjana Krišto koja nije uspjela ući u Predsjedništvo BiH.

Poručio je i kako je politika Bakira Izetbegovića poražena politika i da će Hrvati podržati ono što su Bošnjaci izlasali.

''Na poseban način hvala hrvatskom glasačkom tijelu i kolegama HNS-a koji su predvodili kampanju u kojoj smo željeli ukazati na probleme u BiH, da ne može biti normalna europska država i ne može funkcionirati bez hrvatskog naroda kao potpuno jednakopravnog kojega će predstavljati legitimni predstavnici'', rekao je.

Čović kaže kako su dobili plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda.

''Ali smo u razmišljanju da brojniji narod u FBiH može odvojiti 200.000 glasova i birati hrvatskog člana predsjedništva. Mislim da su i ovaj put jako pogriješili, prije svega zbog BiH, budućnosti BiH, budućnosti naše djece i promišljanja europskog puta i rješavanja bezbroj problema koje imamo u našem nefunkcioniranju. Mi ćemo poslati jasnu poruku koji ću sada izreći bez konačnih rezultata: Bez hrvatskog naroda i hrvatskog narodnog sabora neće se moći voditi politika u BiH'', rekao je Čović.

Zahvalio je Borjani Krišto, ''koja je imala dovoljno hrabrosti, mudrosti, političkog iskutva i vještina u komuniciranju da predstavlja hrvatski narod i svima onima koji se je podržali na tom putu da imamo jednog kandidata''.

''To znači da smo uskratili jedan drugi kvalitet u političkom životu među Hrvatima, a to je višestranačje i pluralizam, da bi naznačili predstavnicima međunarodne zajednice, Bošnjacima i svima, da je hrvatski narod homogen i želi jasno osigurati ustavnu poziciju u BiH i naznačiti da su ovo posljednji izbori u koje ćemo ući a da nismo riješili sva pitanja kada je u pitanju ustav BiH'', rekao je.

Dodao je kako BiH mora biti organizirana po mjeri sva tri konstitutivna naroda koje će predstavljati legitimno izabrani predstavnici tamo gdje se štite kolektivna prava - Predsjedništvo i domovi naroda.

''Uvjeren sam da ćemo imati dovoljno političke mudrosti da to odmah nakon izbora raspravimo sa onima koji će odlučivati o budućnosti BiH'', rekao je Čović i dodao kako je razgovarao s visokim predstavnikom u BiH uoči donošenja odluke o izmjenama izbornog zakona.

Bljesak.info