Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je u petak u Livnu radni sastanak s predstavnicima općinskih organizacija HDZ-a BiH u Hercegbosanskoj županiji. Sastanku su nazočili i predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade HBŽ-a Ivica Jozić i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a Ivica.

Po Brešićevim riječima, razgovaralo se o svim temama bitnim za hrvatski narod, kao i za stranku HDZ BiH, poput izmjene Izbornog zakona, europskom putu BiH, predstojećim izborima te o svim ostalim životnim pitanjima vezanim za Livno i HBŽ.

Čović je kazao kako se razgovaralo o svim navedenim temama kako bi se stekla potpuna slika situacije na terenu uoči sjednice Središnjeg odbora stranke na kojoj bi se trebala usvojiti strategija za Opće izbore 2018. Najavio je kako će obići sve prostore u BiH u kojima žive Hrvati kako bi se u izravnoj komunikaciji s ljudima vidjelo što je to što treba naglasit kako bi HDZ BiH uistinu bio stožerna stranka hrvatskog naroda na tim izborima.

Predsjednik HDZ-a BiH dodao je kako je ovo priliku ujedno iskoristio kako bi informirao članove i dužnosnike stranke što se radi na planu vanjske politike jer, kako je rekao, iz medijskih napisa može se steći potpuno kriva slika o tima aktivnostima. Komentirajući proces izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je ustvrdio kako ne može sa sigurnošću reći da će u predstojeća dva mjeseca doći do potrebnih izmjena kako bi se ispoštovale odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanje izbor članova Predsjedništva BiH te izbor delegata u Dom naroda FBiH.

"Vjerujem da je s naše strane učinjeno već dovoljno aktivnosti i na vanjskom i na unutarnjem planu, kako bi se dominantne bošnjačke stranke motivirale da uvaže činjenicu kako daljnje političke krize i bavljenje samim sobom ne ide u prilog kako njima, tako ni ikome drugome", istaknuo je Čović.

Dodao je kako bi Bosna i Hercegovina već u lipnju mogla dobiti kandidatski status, ako bi se skoro riješio problem izmjena Izbornog zakona. "Ako u tome ne uspijemo imamo političku krizi i bavljenje samim sobom, a to je onda neka druga retorika. Naš je pristup da idemo krajnje pozitivno, a minimum koji tražimo je da predstavnike Hrvata bira hrvatski narod", naglasio je Čović.

Na upit novinara o prosvjedima razvojačenih branitelja i njihovim zahtjevima, predsjednik HDZ-a BiH je odgovorio kako ih treba saslušati, dodavši da ne vidi razlog zašto do sada nije napravljen registar branitelja iz kojeg bi se vidjelo tko ima kakve privilegije i tko sve prima naknade za sudjelovanje u ratu.

"To je forma koja nikoga ne košta, a dobra je da vidimo, bar formalno, kakav je odnos u Federalnom ministarstvu branitelja bio zadnjih desetak godina, i s te strane puna potpora", kazao je Čović te dodao kako treba poslušati stajalište drugih braniteljskih udruga kada su u pitanju ostali zahtjevi prosvjednika.

Bljesak.info