Radnik iz Čapljine za kojeg se sumnjalo da ima Coronavirus, ipak ga nema, ali je na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zbog mjera predostrožnosti formiran krizni stožer, potvrdio je u utorak glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Palović.

''Čapljinski radnik u Kini je bio zbog slavlja Nove godine te ga je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Nermin Avdić osobno posjetio i uvjerio se da je pacijent zdrav'', rekao je Pavlović.

Procedure koje su ispoštovane sa kineskim radnikom, tvrdi, odrađene su vrlo profesionalne uz poštivanje najvećih standarda, ali je sve to odrađeno kao mjera predostrožnosti. Radnik je, kako navodi glasnogovornik Vlade HNŽ, hospitaliziran pet dana, te je još toliko potrebno kako bi se službeno ustanovilo da nema nikakvih simptoma virusa.

Pavlović je potvrdio da u ovom trenutku imaju vrlo jasnu situaciju kako na prostoru županije nema više nikoga na koga se sumnja da ima Coronavirus.
 

Mjere predostrožnosti u HNŽ

Kazao je kako su sve zdravstvene instutucije u županiji uključene u praćenje situacije te su pripremljene mjere predostrožnosti.

Krizni stožer po pitanju virusa u planu djelovanja, naveo je, ima mogućnost da sve osobe koje su stigle na područje županije budu podvrgnute testiranju te izoliranju, odnosno stavljanju u karantenu.

Pavlović nije naveo gdje s enalazi krantena ali je potvrdio kako se spitivanja na postojanje virusa vrši se u referentnom centru u Sarajevu.

Zdravstvene ustanove i potrebne mjere

Stožer će, naveo je Pavlović, u sljedećim danima razgovarati sa čelnim ljudima zdravstvenih ustanova zbog daljnih aktivnosti te ponovio kako će svi oni koji dolaze na prostor županije proći nametnute procedure.

U slučaju moguće pojave Coronavirusa,  kako je ranije potvrđeno za Bljesak.info, Sveučilišna klinička bolnica
Mostar poduzima sve potrebne mjere koje nalaže Zavod za javno zdravstvo, u suradnji sa Županijskim ministarstvom zdravstva, te Federalnim ministarstvom zdravstva.

''Ispred SKB Mostar, za koordinaciju s Federalnim ministarstvom zdravstva za nadzor nad Corona virusom, zadužen je liječnik Klinike za infektivne bolesti prof. dr. sc. Jurica Arapović, dr. med'', rekli su iz SKB Mostar za Bljesak.info.