Medicinska oprema vrijedan 400.000 maraka nedavno je dopremljena u BiH zrakoplovom iz Šangaja. Donacija je ovo tvrtke Violeta iz Gruda koja je tijekom prošlog tjedna svu isporučenu opremu proslijedila u 38 bolnica u državi. O ovoj vrijednoj donaciji, ali i pomoći koju sada gospodarstvenici očekuju od vlasti, za Novi dan govorio je Petar Ćorluka, vlasnik Violete.

Ćorluka je kazao da su dobili zahvalnice sa nekoliko adresa i da je dobra stvar kada se nešto uradi zajednički.

"Dobili smo puno mailova zahvale jer im je došlo u pravo vrijeme. Naše mišljenje je da se ne smijemo opustiti, jer ako se ovo ne iskontrolira, neće biti dobro. Ovo je teško iskustvo za cijeli zdravstveni sustav BiH, mislim da je dobro da se EU veleposlanik uključio i pomogao. To je zajedništvo, puno bolje je kada se nešto uradi zajednički".

Donacija je raspoređena širom medicinskih ustanova u BiH.

"Bolje da se domaći novci usmjere prema domaćem gospodarstvu, a sve što se može izvući novca iz EU fondova. Mislim da trebamo tražiti i aplicirati. Mislim da je to dobro, ako tražiš sigurno ćeš nešto dobiti. Mislim da je Slovenija uvela nove mjere za gospodarstvo i to treba i BiH uraditi", ističe Ćorlukai dodaje:

"Ne znam napamet, mislim da je išlo od Trebinja, Livna, Bugojna, Goražda, Banja Luke, Mostara, Tuzla. Mi imamo poslovnice od Trebinja, Banjaluke i Bihaća, tako da smo po poslovnicama gledali i pustili naše uposlene da predlažu gdje treba najviše. Mislim da smo napravili dobro, ako smo nekoga zaboravili i nismo dovoljno rasporedili, ispričavam se".

Ćorluka je pojasnio da treba stići još jedan dio opreme.

"Još jedan respirator je ostao i još odijela i maski. To smo bili dogovorili sa DHL-om i DHL nam nije mogao reći gdje će to biti isporučeno jer su pretrpali. Roba je krenula ovih dana vlakom do Budimpešte, pa ćemo ga mi dopremiti u BiH".

Tvrtka "Violeta" nije željela smanjivati broj radnika, iako su tu praksu primjenile mnoge tvrtke.

"U BiH trenutno prometi padaju ovisno od kategorija. Nijedna nema isti rast niti promet u poređenju sa prošlom godinom. Veliki je pad i mislim da nam slijedi velika recesija. Mislim da je jedina opcija da se digne potrošnja, tako se diže prorčaun i može naplatiti PDV. Mi smo dogovorili nove kupce iz drugih zemalja, koristimo situaciju da nam kapaciteti budu uposleni da pojačamo izvoz. Kada bi radili samo domaće tržište radila bi jedna smjena i morali bi smanjiti broj radnika. Ni u kom slučaju ne želimo smanjiti broj radnika, ali proizvodnja ovisi od prodaje. Prodaja mora biti na izvoznim tržištima, inače ćemo ući u velike probleme".

Petar Ćorluka je dodao da se u trenutcima rukovođenja mora imati strast.

"U trenutku imate emociju i strast, i to vas vodi. Bitno je to osjetiti i vidjeti šta je važnije. Bitna je ta ljudskost, mi nismo neki baš toliko veliki dobavljač velikim trgovačkim lancima u Njemačkoj, Italiji i Austriji, i uvijek se možemo uključiti".