Apple je svojim proizvodima već pokazao da je sposoban napraviti revoluciju na nekom području, a ako se ostvari ono što je najavio šef Tim Cook, sljedeće područje koje će ta tvrtka revolucionirati moglo bi biti zdravstvo.

Već smo pisali o tome što bi sve Appleov pametni sat mogao napraviti za oboljele od dijabetesa i bolesti srca, no čini se kako Apple neće stati samo na tome.

Tijekom svog govora pred dioničarima, Cook je istaknuo kako je sektor zdravstva veoma kompleksan i nije baš naklonjen inovatorima, ali i dodao kako Apple ima izvrsnu pozicij u tom sektoru. Tajna je, rekao je Cook, u pristupu koji je prilagođen korisniku.

Prvi korak su već napravili kad su na iPhoneu omogućili instalaciju različitih aplikacija za praćenje općeg zdravstvenog stanja, a istovremeno dali developerima mogućnost da razviju aplikacije koje će korisnicima na jednostavan i razumljiv način omogućiti pristup medicinskim informacijama.

Iako to možda nije slučaj u BiH, u SAD-u liječnici često koriste iPad kao elektronički karton u bolnicama. No, kako bi napravio ozbiljniji korak prema zdravstvenom sektoru, Apple će morati poštivati stroga pravila federalnih vlasti.

Već surađuju s američkom Agencijom za hranu i lijekove na programu koji bi agenciji olakšao reguliranje digitalnih zdravstvenih proizvoda, javlja Zimo.Dnevnik.hr. Postigli su i dogovor s nekoliko osiguravateljskih kuća o stvaranju aplikacije za iPhone koja bi omogućila korisnicima pristup njihovom liječničkom kartonu kad god im treba.

Što više vremena trošimo na ovo, to sam sigurniji da Apple može ostvariti značajan doprinos u zdravstvu, istaknuo je Cook.