Milka, CocaCola i Vegeta su tri najjače robne marke široke potrošnje u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji, navodi Valicon u istraživanju, koje je proveo 12. godinu zaredom.

Na vrhu ljestvice i dalje  vlada Milka čokolada, koja nekoliko godina pokazuje inovativnost u kombiniranju klasičnog marketinga, proizvoda i cijenovnog pozicioniranja. Dosljedan fokus na nježnost, agresivno oglašavanje proizvoda i rad na samom mjestu prodaje se dobre smjernice za druge marke robe široke potrošnje, kažu u Valiconu.

Coca Cola je već u 2011. izrazito dobro iskoristila svoju godišnjicu. U 2013, je u svim robnim markama pokazala kako se vodi emocionalno snažna kampanja. Iako se činilo da čak i takva kreativnost nije dovoljna da ostane na čelu, zbog općeg pada u kategoriji gaziranih bezalkoholnih pića i jakoj konkurenciji (npr. Cockta ili Pepsi), ona se ipak zadržala na drugom mjestu Valiconove TOP25 regionalne ljestvice..

Vodeća dva mjesta na ljestvici su u dominantnoj prednosti dok su druge marke, uvrštene od trećeg do osmog mjesta, vrlo blizu jedna drugoj. Do desetog mjesta prva tri mjesta slijede Cedevita, Argeta, Orbit, Smoki, Cockta, Nivea i Pepsi.

Na skali najjačih teško je pronaći bilo koji od lokalnih brandova, čak i u onim kategorijama, za koje karakteristično prevladavanje lokalnih brandova, kao što su kategorije piva, kave, vode, mliječnih proizvoda, sladoleda.

Ipak, došlo je do uspjeha u nekim od spomenutih kategorija. Jasan primjer je brand Jana, u kategoriji vode, koja je u 2013. godini bila ispod dvadeset i petog mjesta, dok je prošle godine došla na četrnaesto mjesto. To je dokaz da se kontinuiran rad na regionalizaciji te uvođenje priče i emocije u brand issplati i odražava snagu marke i njenu poziciju na ljestvici, navode u Valiconu.

Također, na skali je teško pronaći brandove iz manje raširenim kategorijama, kao što su cigarete, muški i ženski proizvodi ili brendovi u premium segmentu. Razlozi za "pomjeranje" pojedinih marki na ljestvici možemo tražiti u rastu ili padu cjelokupne kategorije, smatraju u Valiconu, prenosi Indikator.ba.


Top 25 brendova u regiji

1.Milka čokolade
2.Coca Cola
3. Vegeta
4. Cedevita
5. Argeta
6.Orbit
7. Smoki
8. Cocta
9. Nivea
10. Pepsi
11. Nescafe
12. Jaffa Cakes
13. Fanta
14. Jna
15. Lenor
16. Paloma toliet
17. Gillete
18. Plazma
19. Kiki
20. Ariel
21. Airwaves
22. Nutella
23. Podravka juhe
24. Dukat jogurti
25. Medeno srce


Top 5 brendova u BiH

1.Argeta
2.Milka
3.Coca COla
4.Violeta
5.Vegeta