Saudijska Arabija priznala je da je novinar Jamal Khashoggi ubijen u konzulatu, te tvrdi kako je riječ o odmetnutim ubojicama visokopozicioniranim u establišmentu.

I dok Njemačka poziva druge članice Europske unije da zaustave izvoz oružja Rijadu, ne prestaju kontroverze oko jednog od najčudnijih slučajeva u povijesti, koji je daleko od razrješenja.

Nove elemente donosi CNN-ova novinarka Clarisa Ward. Na prvi pogled, čovjek koji je izašao iz Konzulata mogao bi biti Jamal Khashoggi. I to je bila i ideja. Posljednje poznate snimke živog Khashoggija snimljene su nekoliko trenutaka prije no što je ušao u saudijski konzulat. Obje osobe na snimcima imaju istu odjeću, iste naočale i bradu, slično godište i građu. Sve, osim cipela.

No, visoki turski dužnosnik kaže CNN-u, kako je čovjek s lijeva - dvojnik, jedan od petnaestorice saudijskih operativaca poslanih da ubiju Khashoggija i onda sve zataškaju. Njegovo ime je Mustafa al-Medani. Nadzorne kamere uhvatile su njegov dolazak u konzulat u majici i trapericama u 11.30h, sa sudionikom. Dva sata kasnije stigao je Khashoggi. Ubijen je unutra malo kasnije.
 

Dok je Khashoggijeva zaručnica čekala ispred konzulata, rečeno je da je Medani izašao kroz ovaj stražnji izlaz. Uznemirujuće, čini se da nosi pravu odjeću ubijenog novinara. Namjera, kažu turski istražitelji, je bila da se ponovi laž kako je Jamal Khashoggi iz konzulata izašao neozlijeđen.

Očigledan dvojnik i njegov kompanjon, uzimaju taksi za džamiju Sultanahmet, jednu od najpoznatijih istanbulskih turističkih atrakcija i mjesto gdje se može lako izgubiti u gužvi. Ljudi odlaze prema wc-u, sudionik nosi plastičnu vreću. Pri izlasku, Al-Medani ponovno nosi svoju odjeću.

I samo tako, Jamal Khashoggi bi nestao zauvijek ili su bar tako Saudijci željeli da svijet povjeruje.

Nisu znali da će turske vlasti tako brzo otkriti prijevaru.

Od njihove sljedeće postaje u obližnjem restoranu, gdje je, čini se al-Medani odbacio svoju lažnu bradu u smeće u koju su muškarci napokon bacili i plastičnu vreću. Visoki dužnosnik vjeruje kako je u njoj lako mogla biti Khashoggijeva odjeća. Dok su se vraćali u hotel, par je bio vidljivo relaksiran. Njihova misija je završena.