Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić podnijela je danas Tužiteljstvu BiH krivičnu prijavu protiv šest članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i SDS-a Mirka Šarovića za poticanja, odnosno, vršenje utjecaja na članove SIP-a.

Vulić je rekla novinarima u Sarajevu kako je krivičnu prijavu podnijela protiv predsjednika SIP-a Željka Bakalara i članova Suada Arnautovića, Vanje Bjelice Prutina, Irene Hadžiabdić, Jovana Kalabe, Ahmeta Šantića, te Šarovića i Borenovića.

Podsjetila je kako su lokalni izbori održani prije 57 dana, a SIP BiH za Doboj i Srebrenicu još nije utvrdio rezultate, niti donio odluku o poništavanju izbora.

"Skandalozno je da dva mjeseca Dobojlije ne znaju koga su izabrale. SIP nema niti jedan dokaz o eventualnim propustima ili prevarama na biračkim mjestima. Sve što imaju jesu nekakve spekulacije i priče da ne mogu utvrditi rezultate pa se sve svodi na vještačko izazivanje krize, poslušnost političkim mentorima", rekla je Vulić.

Navela je kako je oko 70.000 građana Doboja žrtve političke igranke određenih članova SIP-a i predsjednika političkih stranaka.

"Izborni zakon jasno obvezuje SIP da u roku od 30 dana od dana održavanja utvrdi i objavi rezultate izbora. SIP bez obrazloženja objavljuje da će za Doboj i Srebrenicu utvrditi rezultate kada se za to steknu uvjeti, a do tada da lokalne zajednice premoštavaju situaciju", rekla je Vulićeva.

Upitala se do kada će to premoštavanje trajati, te naglasila da su Šarović i Borenović gubitnici izbora u Doboju, jer nisu dobili niti jednog izabranog vijećnika.

"Osnova sumnje je itekako opravdan, jer članovi SIP-a nisu izabrani u skladu sa zakonskim procedurama, niti imaju izbornog iskustva. Promoteri tog nezakonitog izbora članova SIP-a bili su upravo poslanici u Predstavničkom domu Šarović i Borenović", rekla je Vulić.

Dodala je kako članovi SIP-a i njihovi suučesnici ne poštuju ni odredbe Zakona o upravnom postupku BiH, te da grad Doboj koštaju neusvajanja osnovnih planskih, financijskih i provedbenih dokumenata koji su u nadležnosti lokalnih zajednica.

Vulić je dodala da vjeruje u brzu reakciju Tužiteljstva BiH, te pravičan, nepristran i pravičan pristup jer nitko nema pravo ne poštovati zakon.

"Nezavisne institucije bi trebale ostati nezavisne. SIP BiH bi trebao biti nezavisna institucija, ali ona to odavno nije", rekla je Vulić.

Dodala je kako je krajnji cilj krivične prijave da javnost konačno shvati da SIP odavno više nije nezavisno tijelo, što bi prema svim aktima trebalo da bude.