Članice Ogranka Kluba žena Hercegovačko-neretvanske Županije Udruge Bosansko-hercegovačkih Hrvata „Prsten“, uoči Majčinog dana organizirale su posjetu u Ramu – Šćit.

Pored članica Ogranka, izletu su se pridružile i naše drage prijateljice, koje svojim prilozima pomažu u humanitarnim aktivnostima Ogranka.

U Rami nas je dočekala naša draga kolegica i članica „Prstena“, Marija Zadro.

Gvardijan fra Andrija Jozić, za nas "Prstenovke" je predvodio Svetu misu u kapelici, a samostan na Šćitu se spominje prvi put davne 1514. godine.

I danas je tu, uz crkvu, muzej, jezero...

Nakon Svete mise, fra Andrija nas je upoznao sa poviješću Rame, posebno Šćita, Gospe, čije su vrijedne stanovnike kroz dugu povijest pratile brojne nedaće, iseljavanja stanovništva, težak život vrijednih i radinih ljudi, koji su opstali i ostaju na svome ognjištu, unatoč i u prkos silnim nedaćama koje su pratile ovo prekrasno mjesto i divne ljude.

Zaštitnica mjesta, Gospa je okrunjena postala zaštitnicom Grada Sinja.   

Potom smo obišle Crkvu Gospinog uznesenja, koje se slavi na Blagdan Male Gospe, dan rođenja blažene djevice Marije 08. rujna, te samostan i muzej.

U crkvi je postavljena slika Alberta de Rhodena koja prikazuje anđele koji vraćaju Gospu Sinjsku u Ramu. Glavni oltar je postavljen 1903. godine kada je i posvećena crkva.

U muzeju je zorno prikazan način života stanovništva ovoga kraja, nošnje, običaji.

Također su prikazana staništa na kojima obitavaju životinjske vrste ovoga kraja, s prepariranim životinjama, kao da smo se našli u šumi.

Ljepota Ramskog jezera, tišina oko crkve i samostana, muzej, učinili su da ćemo,  i pored povremene slabe kiše, izlet dugo pamtiti.

Planirale smo posjetiti i Vidikovac s kojega je veličanstven pogled na cijelo područje, ali zbog kiše i oblaka pogled nam je bio onemogućen.

Zato imamo razlog za ponovnu posjetu Rami u još širem društvu.

Marina Deronjić, predsjednica Ogranka KŽ HNŽ-a UBHH "Prsten"