Zemlje članice OPEC-a i njihova saveznica Rusija priopćili su u petak da su se usuglasili da smanje  proizvodnju sirove nafte za dodatnih pola milijuna barela dnevno kako bi održali globalne energetske cijene.

Odluka je uslijedila nakon dugih rasprava o sjedištu OPEC-a u Beču. Cilj grupe je da podrži globalne cijene energenata. Ona, također ne želi izgubiti udio u globalnom tržištu od Sjedinjenih Država, koje nastavljaju ispumpavati sve veće količine nafte, prenosi Fena.

-  Odlučili smo smanjiti proizvodnju za 500.000 barela po danu tijekom prvog kvartala naredne godine – izjavio je novinarima ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Novi rezovi uslijedili su nakon ranijeg smanjenja proizvodnje od 1,2 milijuna barela dnevno, koje se provodilo tijekom protekle tri godine.

Izgleda da je najspornija tema u razgovorima bila kako podijeliti rezove među 14 država članica OPEC-a i zemalja kao što je Rusija, a koje koordiniraju svoju proizvodnju nafte s kartelom u posljednjim godinama.

Saudijska Arabija odnedavno snosi najveće breme rezova u proizvodnji. Neke zemlje proizvode, međutim, više nego što se od njih očekuje. 

Analitičari ukazuju da bi, ukoliko zemlje ne poštuju trenutne sporazume, svako glasanje o novim rezovima proizvodnje bilo besmisleno, prenosi Associated Press.