Prema Europskoj udruzi proizvođača guma (ETRMA), ukupna prodaja cjelogodišnjih guma porasla je za 35 % u 2021. u usporedbi s prethodnom godinom.

Cjelogodišnje gume su kompromis između ljetnih i zimskih guma, one su kompromis, u ljetnim uvjetima uglavnom nisu dovoljno dobre kao prosječne ljetne gume, a zimi nisu dovoljno dobre kao prosječne zimske gume. S njima je uvijek potrebno voziti opreznije, barem u onim najtežim, zimskim vremenskim uvjetima.

S druge strane, socioekonomska situacija je takva da je vozačima teško zamjeriti. Gume su višestruko poskupjele i vozačima je teško izdvojiti novac za dva kompleta guma te se mnogi odlučuju na kupnju cjelogodišnjih guma, čija popularnost raste iz godine u godinu. Naravno, mnogi kalkuliraju i sa sve blažim zimama, javlja HAK Revija.

Prema Europskoj udruzi proizvođača guma (ETRMA), ukupna prodaja cjelogodišnjih guma porasla je za 35 % u 2021. u usporedbi s prethodnom godinom. Sve više potrošača odlučuje se za ove gume umjesto tradicionalnih ljetnih ili zimskih guma.

Evo i primjera iz Njemačke. Broj vozača koji biraju gume za sva godišnja doba raste već godinama: 2014. godine 15 posto vozača izjavilo je da imaju gume za sva godišnja doba. Do 2018. brojka je već bila 25 posto.

U svojoj analizi poslovanja u 2021., BRV (Njemačka trgovačka udruga guma) pokazuje da brojke za cjelogodišnje gume rastu. Kod proizvoda za osobna vozila i 4×4, udio cjelogodišnjih guma u 2021. porastao je za oko 2,5 posto na približno 27 posto.

Imajte na umu da nikada ne smijete kombinirati ljetne gume, zimske gume i/ili gume za sva godišnja doba na istom automobilu. Jer bilo da je vruće ili hladno: jedna od guma pruža mnogo slabije prianjanje od druge. To može ozbiljno utjecati na stabilnost automobila u zavojima i tijekom kočenja.