Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine uručili su danas uvjerenja o dodjeli mandata zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabranim na Općim izborima u listopadu ove godine.    

Prije toga su zastupnici potpisali izjavu o prihvaćanju mandata.

Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH i Partije demokratskog progresa nisu preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata.
SDP diže tužbe

Novoizabrani zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je novinarima da ova stranka priprema krivične prijave protiv članova SIP-a zbog ''brutalne krađe na izborima''.

Magazinoviću kao i njegovim kolegama iz Kluba Enveru Bijediću, Zukanu Helezu, Nadi Mladini i Nerminu Nikšiću SIP je dodijelio certifikate, ali oni su ih odbili preuzeti od članova SIP-a.

Pojasnio je danas Magazinović da se nepravilnosti rada SIP-a posebno ogledaju u zabrani za ponovno brojanje listića, izražavajući uvjerenje da bi sastav državnog parlamenta kao i Predsjedništva BiH bio bitno drugačiji da su dopustili ponovno brojanje.

''Krivične prijave pripremamo i protiv članova Tajništva SIP-a u zavisnosti kako se budu ponašali u smislu dodjele mandata u Domu naroda Federalnog parlamenta, jer ono što najavljuju da će uraditi zaslužuje krivične prijave'', istaknuo je, dodajući da u takvoj situaciji nema potrebe da od njih preuzimaju certifikate.
SDA uz SNSD

Prokomentirao je i izbor izaslanika za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske budući da ih je četvero iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Nikola Špirić, kazavši da je Stranka demokratske akcije (SDA) glasovala za njihov izbor.

''Time je omogućeno da u Klubu Srba Doma naroda PSBiH SNSD ima apsolutnu dominaciju odnosno četiri od pet izaslanika, jer je peti izaslanik Mladen Bosić iz Srpske demokratska stranke (SDS)'', pojašnjava Magazinović.

Smatra da je to indikativno jer se događa u trenutku kada Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, napušta izuzetno važan sastanak zbog zastave Republike Srpske.

Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH i Partije demokratskog progresa (PDP) - Branislav Borenović i Mira Pekić, te zastupnik SDS-a Dragan Mektić nisu danas preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata.
Imena

Zastupnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju s područja Federacije BiH, a jedna trećina s područja Republike Srpske.

U skladu s izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Zastupničkom domu državnog parlamenta bit će šest zastupnika SNSD-a, tri zastupnika SDS-liste, dva zastupnika PDP-a, dok će po jednog zastupnika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Izabrani zastupnici u parlament BiH u mandatu 2018 - 2022. su:

Stranka demokratske akcije (SDA): Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Halid Genjac, Alma Čolo i Adil Osmanović

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH: Predrag Kožul, Darijana Katić, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH: Enver Bijedić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina i Nermin Nikšić

Demokratska fronta: Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš

Savez za bolju budućnost: Damir Arnaut i Edita Đapo

Naša stranka: Predrag Kojović i Mirijana Marinković-Lepić

Nezavisni blok: Aida Baručija

Pokret demokratske akcije: Mirsad Kukić

Stranka demokratske aktivnosti: Jasmin Emrić

Savez nezavisnih socijaldemokrata: Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Vojin Mitrović, Nenad Stevandić, Dragan Bogdanić i Snježana Novaković-Bursać

Srpska demokratska stranka: Obren Petrović, Dragan Mektić i Mirko Šarović

Partija demokratskog progresa: Branislav Borenović i Mira Pekić

Demokratski narodni savez: Nenad Nešić

Socijalistička partija: Jakov Galić