Američki predsjednik Joe Biden i njegov tim proteklih su dana značajno promijenili svoj ton kada govore o sukobu Izraela i Hamasa te izraelskim napadima na Pojas Gaze, od bezuvjetne podrške Izraelu do naglašavanja potrebe zaštite života palestinskih civila uoči očekivane izraelske kopnene invazije.

Biden nije promijenio svoje temeljno vjerovanje da Izrael ima pravo i odgovornost braniti se nakon napada palestinske militantne skupine 7. listopada u kojem je u pograničnim područjima ubijeno 1400 civila, rekli su njegovi pomoćnici Reutersu.

No brzorastući broj poginulih u Pojasu Gaze, poteškoće pri oslobađanju talaca Hamasa i sve glasnije negodovanje arapskih nacija, europskih saveznika te dijela Amerikanaca kod kuće primorali su predsjednikov tim da se pridruži pozivima za humanitarnom pauzom izraelskih napada i osiguravanja pomoći Palestincima, otkrilo je nekoliko izvora iz vlade.

"Dogodila se svojevrsna evolucija"

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da se promjena tona temelji "na činjenicama na terenu" u Gazi, gdje se humanitarna situacija pogoršava, kao i na "razgovorima s državama diljem svijeta".

U Bijeloj kući događala su se natezanja između Bidena i njegovih saveznika oko toga kakav bi stav SAD trebao zauzeti oko tog sukoba na Bliskom istoku, rekao je jedan bivši dužnosnik koji je u komunikaciji sa sadašnjima.

On je kazao kako se dogodila "svojevrsna evolucija", od potpune podrške Izraelu do uvođenja nijansi u nastup američkog vodstva. Vlada nije očekivala da će broj palestinskih žrtava rasti toliko brzo, rekao je američki dužnosnik pod uvjetom anonimnosti. Lokalni dužnosnici tvrde da ih je sad već više od 7000.

Obama upozorio na potencijalne posljedice izraelskih postupaka

Sam Biden je u četvrtak rekao da je "siguran da nevini ljudi stradaju te da je to cijena vođenja rata", no i da nema "povjerenja u brojeve koje Palestinci navode". Bidena sljedeće godine čekaju predsjednički izbori, a dio analitičara smatra da bi mogao izgubiti dio podrške ako ne podrži i Palestince.

Bivši predsjednik Barack Obama, čiji je Biden bio potpredsjednik, također je upozorio da bi se djelovanje Izraela moglo obiti u glavu te da bi blokada humanitarne pomoći mogla "potvrditi stavove generacija Palestinaca".

Jedan američki izvor rekao je kako Bidenovi pomoćnici pozivaju izraelske kolege da pažljivo isplaniraju svoju izlaznu strategiju prije kopnene invazije. Američki vojni savjetnici upozoravaju da izraelsku vojsku čeka težak zadatak na terenu punom tunela i zamki koje bi mogle dovesti do velikog stradanja vojnika i civila.