Jaja su često neophodan sastojak u pripremi kolača, palačinki, peciva, ali što kad ih želimo izbjeći, bilo zbog alergije, veganske prehrane ili ih jednostavno nemamo kod kuće. Na web stranici slavne kuharice Marthe Stewart pronašli smo nekoliko načina kako izbjeći korištenje jaja u receptima.

Pasirana banana

Za ovu zamjenu upotrijebite četvrtinu šalice zgnječene zrele banane po jaju. Imajte na umu da zrelije banane imaju više šećera i vlage, stoga razmislite o smanjenju drugih zaslađivača i tekućina u receptu. Banane su dobra zamjena kod recepata za muffine, kolače, palačinke...

Gazirana voda

Trebat će vam četvrtina šalice gazirane vode za svako veće jaje. Najbolje je koristiti u laganijim receptima, poput kolača i kruha. Mjehurići će zadržati zrak, što će dovesti do laganog i pahuljastog gotovog proizvoda", objašnjava Traci Weintraub, chefica i osnivačica restorana Gracefully Fed iz Los Angelesa, prenosi Skuhaj.hr.

Jogurt

Za ovu zamjenu za jaja koristite četvrtinu šalice po jaju. Ovisno o receptu, jogurt može učiniti tijesto ekstra vlažnim, pa čak i gnjecavim, što bi moglo biti idealno. Jogurt od kravljeg mlijeka također je odličan za povećanje sadržaja proteina u vašim poslasticama. Međutim, ako morate izbjegavati mliječne proizvode, možete koristiti guste grčke jogurte na biljnoj bazi. Većina drugih nemliječnih jogurta može biti prerijetka da bi zamijenila jaja u pečenju, pa imajte to na umu.

Umak od jabuka

Kod ove zamjene ide četvrtina šalice umaka od jabuka po jajetu a preporučuje se nezaslađeni umak. On također recept čini gušćim, ali dodavanje dodatne pola žličice praška za pecivo pomoći će posvijetliti teksturu. Isprobajte ga u muffinima od borovnice, kruhu od banane ili kolačićima.

Mljeveno sjeme lana i voda

Mljeveno sjeme lana, ili laneno brašno, popularna je zamjena za jaja u veganskoj prehrani. "Kada se jaje zamijeni lanenim sjemenkama, opće pravilo je 1 žlica lanenih sjemenki i 3 žlice vode po jaju. Sjemenke lana receptima dodaju blag, orašasti okus, što je izvrsno za palačinke, kolače i kekse, a posebno za kruh od banane.