Znanstvena studija Sveučilišta u Innsbrucku pokazala je da je čak 42 posto stanovnika skijališta Ischgl, koje je u Austriji bilo najveće žarište koronavirusa, razvilo antitijela na virus, što je dosad najveći potvrđen postotak uopće.

Serološka studija koju već dva mjeseca provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i nikako da završi zasad je pokazala da je u Hrvatskoj tek dva posto testiranih razvilo antitijela.

Epidemiolog sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Branko Kolarić komentirao je tu vijest i što ona točno znači.

"Ljudi koji se zaraze i prebole bolest postanu imuni i imaju zaštitu od šest mjeseci do godine dana. Mi to ne radimo nekontroliranjem epidemije jer to dovodi do smrti i kolapsa sustava, što smo mogli vidjeti u Švedskoj", rekao je u RTL Direktu i dodao kako nikada ne bi pristao na švedski model.

Komentirao je i prognozu o gotovo 1500 umrlih u Hrvatskoj do 1. listopada.

"Matematički modeli koji se rade jako ovise o podacima koji su aktualni. Da ste prije par dana pogledali taj model, bilo bi možda 200 mrtvih. Zavisi kako će se razvijati situacija u narednom periodu. Nije to najgori scenarij, može biti i gore", rekao je.

"Imamo novi porast, manje je važno kako ćemo to zvati. Napravili smo jako restriktivne mjere u tzv. prvom valu i gotovo smo eliminirali virus iz populacije, ali otvorili smo se i opet imamo importiranje virusa i prijenos, sad već lokalni", dodao je odgovarajući o mogućem slabljenu virusa.

Govorio je i o novim mjerama.

"Idemo u popuštanje i ne radimo "lockdown" jer to nema smisla, sad znamo više. Organizirali smo se, imamo iskustvo i nećemo raditi što smo prije nego ćemo na drugi način pokušati suzbiti epidemiju. Politika Stožera je zaštititi ugrožene, a nećemo zatvarati ekonomije", rekao je Kolarić.

Na pitanje nisu li upute konfuzne, odgovorio je:

"Istina, i meni se teško snaći. Međutim, osnovne upute su ostale cijelo vrijeme. Bilo je različitih stavova, ali ono što se dogodilo jest da smo se počeli ponašati kao da ništa nije bilo. A virus je tu, otvorili smo granice. Očekivali smo da će biti zaraženih, ali zovemo ljude da pomognu..."