Moćni ciklon je udario obalna područja istočne Indije u petak, uz obilnu kišu i vjetrove snage do 200 kilometara na sat, ali zasad nema izvještaja o stradanjima na područjima s kojih je evakuirano milijun ljudi.

Ciklon (uragan) Fani je tijekom četvrtka još ojačao i postao snažan tropski sustav četvrte kategorije jakosti, piše Crometeo.

S najjačim vjetrovima prosječne brzine 250 km/h, Fani je na granici između četvrte i najviše pete kategorije jakosti tropskih sustava.

Fani je pogodio gusto naseljenu obalu indijske države Odisha, u blizini grada Puri. Riječ je o najjačem ciklonu koji je pogodio to područje od 1999. godine. Te je godine zabilježen tropski ciklon pete kategorije s vjetrovima od 258 km/h. Poginulo je 9658 osoba, uz materijalnu štetu od 2,5 milijarde dolara.

Indijske vlasti su već evakuirale više od 3 milijuna ljudi s ugroženog područja. Očekuje se da će svoje domove napustiti 11 milijuna ljudi, što bi bila najveća evakuacija stanovništva ispred tropskog ciklona u povijesti Indije.

Uz jake vjetrove, sjeveroistočne obale Indije će pogoditi i poplave zbog obilne kiše koja se očekuje, a veliku štetu bi mogao stvoriti i olujni uspor, odnosno plavljenje obalnih područja zbog prodora velike količine oceanske vode koju ciklon tjera na obalu.

Sezona tropskih ciklona u Bengalskom zaljevu traje tijekom travnja i svibnja te ponovno u listopadu i studenom (prije i poslije monsunske kišne sezone). Rijetko se dešava da u ovo doba godine tropski sustavi pogode istok Indije. Ako se i formiraju, obične skrenu prema Bangladešu i Mianmaru. A istočne obale Indije su češće na udaru u jesenskim mjesecima. (Crometeo).