Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu na ranije godine. Iako je o pozitivnim učincima na zdravlje suvišno govoriti, uz nekoliko stotina maraka kojima treba pokriti sve račune i mjesečne obveze, zdravo na tanjuru značajnom dijelu bh. građana postaje sve više nedostižno.

Cijene kilograma voća - borovnica, malina i trešanja - dostigle su cijenu kilograma mesa u mesnicama u Bosne i Hercegovine. Iznimno visoke cijene u usporedbi sa standardom građana, gotovo dvostruko skuplje nego lani.

Je li rast cijena voća i povrća bio neizbježan pitanje je na koje su za BHRT odgovorili iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.
 


"Došli smo u situaciju na koju upozoravamo godinama - nema zaštite domaće proizvodnje, nema ništa, a cijene sad diktira uvozni lobi. Ako se država bude nastavila ponašati ovako maćehinski, bit će još gore", ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Cijene nisu iste na svim štandovima, a neki čak kažu i da prodaja ide bolje kada je roba skuplja. Suglasni su da cijene diktiraju dobavljači, kao i vremenski uvjeti.

Kilogram malina i borovnica sada doseže čak 24 KM, dok su cijene jagoda i trešanja na pojedinim mjestima dostižu cijene od 9 i 10 KM po kilogramu. Izazov je to za mnoge kućne proračune, uz sve troškove života i nedostatna primanja.