I dok su otkupljivači u zapadnoj Hercegovini ostali pri cijeni od tri marke po kilogramu smilja kako su i obećali na početku sezone branja, u istočnoj Hercegovini cijena kilograma ove biljke nastavlja padati.

Naime, u Ljubinju se cijena kilograma smilja ovih dana kreće od 1,80 KM do 2,20 KM. Iako su ove godine na rod došle velike količine smilja, ova cijena je ipak preniska.

Mali proizvođači u istočnoj Hercegovini nezadovoljni su ovakvom situacijom, odnosno otkupnom cijenom, međutim drugog izbora nemaju, jer su destilerije u zapadnoj Hercegovini već danima pretrpane, zbog čega je prije desetak dana stao otkup, piše Vecernji.ba. Izbor im je ostaviti smilje na njivi da se suši ili ga dati u bescjenje, budući da najveći dio proizvođača živi od ovoga i ne može sebi priuštiti da mu smilje propadne.

Nepripremljenost i neorganiziranost tržišta ove godine u probleme su dovele i proizvođače i otkupljivače zbog čega je neizvjesno kako će cijela ova priča završiti.

Upravo zbog neizvjesnosti i svjesni kako bi se udruženi mogli mnogo bolje izboriti za svoja prava i interese, mali plantažeri sve više dolaze na ideju za osnivanjem udruga proizvođača smilja. Jedan od primjera je zadruga branitelja iz Posušja koja svojim radom želi pomoći proizvođačima koji su se našli u nedoumici što učiniti sa smiljem. Kako bi pomogli proizvođačima koji zbog pretrpanosti destilerija ne mogu prodati smilje, braniteljska zadruga “Eko Hercegovina” otvorila je destileriju istog naziva i počela s otkupom i destiliranjem smilja. I kod njih vlada velika gužva, ali dobro funkcioniraju na način da unaprijed dogovore termine otkupa s proizvođačem. Budući da raspolažu ograničenim financijskim sredstvima, cijena prerađenog smilja je 600 KM po toni.

Inače, sve više na vidjelo izlazi činjenica kako potrebe za uljem od smilja na tržištu nisu tolike koliko se u medijima pisalo, što je vidljivo iz toga kako neki od vlasnika destilerija neće obnavljati plantaže nego se okreću drugim biljnim vrstama čije vrijeme tek dolazi. (bljesak.info)