Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvom tjednu nove godine snažno porasle, nakon lanjskog oštrog pada, jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o trgovini i da će se rast najvećih svjetskih gospodarstava stabilizirati.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 9,3 posto, na 57,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,8 posto, na 47,95 dolara.

Nakon što su u 2018. potonule više od 20 posto, u prvom tjednu nove godine cijene su nafte nadoknadile dio gubitaka.

Mešetare ohrabrio nastavak pregovora između SAD-a i Kine

To se, među ostalim, zahvaljuje nadi ulagača da će se rast najvećih svjetskih gospodarstava stabilizirati, što bi izazvalo i jačanje potražnje za energentima.

Trgovce je ohrabrila i najava da će se u Pekingu 7. i 8. siječnja nastaviti pregovori između SAD-a i Kine o rješavanju trgovinskih sporova.

Dva najveća svjetska gospodarstva provela su veći dio prošle godine u trgovinskom ratu i nametanju uvoznih carina, što je omelo razmjenu dobara vrijednu stotine milijardi dolara i potaknulo strahovanja od usporavanja gospodarskog rasta.

OPEC dogovorio smanjenje proizvodnje nafte

Uz to, nedavno su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno od početka 2019. godine.

Pritom će OPEC smanjiti proizvodnju za 800 tisuća barela dnevno, a neovisni proizvođači za 400 tisuća barela, što bi trebalo smanjiti neravnotežu između ponude i potražnje.

Tržište će, kažu analitičari, pozorno pratiti provedbu te odluke u siječnju. Irak, koji je u prošlom ciklusu smanjenja proizvodnje odugovlačio s provedbom dogovora, objavio je da će poštivati najnoviju odluku.

Reutersovo istraživanje pokazalo je da je proizvodnja OPEC-a već u prosincu smanjena za 460 tisuća barela dnevno.

"Prevladava dojam da OPEC ispunjava obećanje o smanjenju proizvodnje", kaže Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Očekuje se i smanjenje proizvodnje u SAD-u, nakon što je krajem prošle godine dosegnula rekordnih 11,6 milijuna barela dnevno, pa je SAD postao vodeći svjetski proizvođač nafte, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

Na mogućnost smanjenja proizvodnje u SAD-u ukazuje podatak tvrtke Baker Hughes da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih 8, na ukupno 877 postrojenja.

Doduše, to je znatno više nego u istom lanjskom razdoblju, kada ih je bilo oko 740, no mnogi analitičari procjenjuju da će u ovoj godini, po prvi put nakon tri godine, u SAD-u biti smanjen broj aktivnih postrojenja.